2022. június 27. hétfő | László
Aktuális

Nem csak a Velencei-tónál égető probléma a vízhiány

Nem csak a Velencei-tónál égető probléma a vízhiány

Négy éve nem volt olyan alacsony a vízszintje a Tolna megyei Ős-Sárvíznek, mint most. Ha nem következik be változás az időjárásban és egyéb tényezőkben, akkor júliusra további, komoly csökkenés valószínűsíthető. A holtág tartós vízpótlásának ügyében egyelőre nincs érdemi előrelépés. 

A Velencei-tónál tapasztalható vízhiány sajnos más helyen is megoldatlan probléma az országban. És ezt nem mi mondjuk, hanem a vízügy állítja. És bizony igazuk van, mert például a szedresi Ős-Sárvíznek nyolc éve csökken a vízszintje. A helyi, Szedres és Vidéke Horgász Egyesület elnöke 2013 óta dokumentálja a tizennégy hektáros, három kilométer hosszú holtág vízszintjét, és most sajnos újabb negatív rekordot jegyezhetett fel. 

„Tavasz végétől figyelem a fogyást és októbertől a visszatöltődést. Az elmúlt négy évben a legkritikusabb helyzet erre az év júniusára tehető” – nyilatkozta a Pecaverzumnak Erdélyesi János a Natura 2000 védelem alatt áll területen található víztestről. 

Az okokat vázolva emlékeztetett, hogy a májusi hónapot leszámítva nagyon kevés csapadék hullott, így a talajban is kevés nedvesség tudott elraktározódni. „A május ugye csapadékosabb volt, és elkényeztetett minket, hiszen maximálisra hozta vissza a holtág vízszintjét, de ez sajnos hamis illúziókba kergetett. Jött a június, és négy hét alatt 21 centimétert csökkent a vízszint, ami az előző évek maximumhoz képesti fogyásának mintegy kétszerese. Ez egy elég kemény nyarat vetít elénk, ha a jelenlegi állapotok továbbra is így mutatkoznak, mint az elmúlt kánikulai napokban” – állapította meg.  

A helyzet azonban nemcsak az időjárás miatt alakulhatott ki, egyéb tényező is közrejátszott. „A csapadékmentes időszakot tetézte, hogy Keselyűsben, a Sió torkolatán az árvízkapunak, a Sió-zsilipnek a karbantartási munkálatai miatt le kellett ereszteni a csatornából majdhogynem másfél méter vizet. Ez gyakorlatilag négy nap alatt történt meg, ami úgy gondolom, kétség bevonható beavatkozás tekintettel a pontyok és a keszegek ívására. A Sió-csatorna hirtelen vízszintcsökkenése ránk is hatással volt” – mondta.

Erdélyesi János kifejtette, azért érintette negatívan az Ős-Sárvízet a zsilipkarbantartás, mert a Sióagárdnál a Sióba torkolló Nádor-csatorna vízszintje is 80-90 centivel lett alacsonyabb. Ami abból a szempontból problémás az elnök szerint, hogy „a közlekedő edények elve alapján a talajban húzza lefelé a vízpótlásnak a vízszintjét is”.

„Július 18-án lesz a következő mérésem. Meglátjuk, hogy akkor hogy fogunk állni. Most azt mondom, hogy ha ez a tendencia marad, ami május közepétől június közepéig rontotta a vízszintünket, akkor 35-40 centis vízszintcsökkenéssel kell számolni júliusban” – vonta le a szomorú konzekvenciát.  

Május elején felcsillant a remény. A Duna-Dráva Nemzeti Park, amelynek a területén található a holtág, és a Magyar Horgász Szövetség (Mohosz) is lépéseket arról tájékoztatott, hogy lépéseket tesznek a lassan már egy éve tapasztalható vízszintcsökkenés megállítása érdekében. A felsőbb szinteken tehát már lehet, hogy megmozdult valami, de mint a Pecaverzum Erdélyesi Jánostól megtudta, a konkrét egyeztetések egyelőre nem kezdődtek el, legalábbis őt hivatalosan nem kereste meg senki ebben az ügyben.

(Fotóink a 2009-es aszályos nyár után készültek, forrás: Szedres és Vidéke Horgász Egyesület.) 

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!