2023. február 5. vasárnap | Ágota, Ingrid
Peca+

Már kézből etetik a horgászok a fonott zsinór általi haláltól megmentett baglyot

Már kézből etetik a horgászok a fonott zsinór általi haláltól megmentett baglyot

Horgászni indultak, és halat ugyan nem sikerült most fogniuk, de még mégis vittek magukkal hazai valamit. Egy fára akadt baglyot mentettek meg, és azóta is ápolják, gondozzák, etetik.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Csobádi Csobban-tó partján horgászott édesapjával Gombár Gergő, amikor egyszer arra lett figyelmes, hogy valami mozog az egyik fán.

„Először azt hittem, hogy egy zacskó vagy ilyesmi, mert messziről úgy tűnt. Aztán közelebb mentem, és láttam, hogy egy bagoly – mondta a Pecaverzumnak Gergő, aki nem sokat teketóriázott. – Egyből szóltam apukámnak, hogy valahogy segíteni kellene az állaton. 3-4 méteres magasan lehetett felakadva a fára, fel kellett mászni érte.”

Ezt Gergő apukája, János tette meg, aki lehozta végül a magasból a szerencsétlenül járt baglyot. Amikor közelebbről is szemügyre vették, látták, hogy bizony az állat szárnyán egy fonott zsinór tekeredett körbe, ami még a fa ágaira is rágabalyodott. Megsaccolni sem tudták, hogy mióta évelődött magatehetetlenül a gallyak és a felelőtlenül eldobott horgászfelszerelés szorításában. De elképzelhető, hogy elég régóta, mert a pórul járt madár nagyon „gebe” volt.

„Öngyújtóval égettük le a zsinórt, a rácsomózódott részt pedig körömcsipesszel és szikével távolítottuk el. Mivel megsérült a szárnya és alultápláltnak is tűnt, muszáj volt magunkkal vinnünk. Első ránézésre is lehetett látni, hogy ápolásra szorul” – állították fel Gergőék a gyors diagnózist. 

Elsőre furcsának tűnhet, hogy egyből amellett döntöttek, hogy hazaviszik a beteg jószágot, de mint kiderült, Gergő apukája elég nagy jártasságot szerzett állatok gyógyításában. Bagollyal is volt már dolga, mentett már pár hetes őzgidát, amit egy évig nevelt is. Az állatokról való gondoskodás gyerek kora óta jelent van az életében. Az általános iskolában egyszer azért kapott osztályfőnöki figyelmeztetést, mert az egyik órán véletlenül kiengedett egy dobozban tartott madarat, amit még becsengetés előtt mentett meg. 

Így tehát nem volt kérdés, hogy a bagolynak akkor lesz a legjobb dolga, ha maguknál tartják egy ideig. Pár nap telt el a megmentése óta, azóta Gergőék gondoskodnak róla. Készítettek neki egy külön kis ketrecet. Vízzel, csirkecombbal és karikakeszeggel kínálták, amit hálásan elfogadott.

A legfrissebb képeken tanulsága szerint a bagoly egészen jól érzi magát, gyógyul, és kezd megbarátkozni ideiglenes családjával. Bármennyire is szeretnék megtartani, az a terv, hogy amint teljes felépül a szárnya és erőre kap, szabadon engedik.

Így néz ki most a szárnya:

Ez a történet ismételten arra késztet minket, horgászokat, hogy véssük újra az eszünkbe: ne hagyjunk szemetet magunk után, mert akár pár méter damil is egy állat életébe kerülhet. 

Nemrég számoltunk be róla, hogy brutális módon, egy locsolócsőre felfűzött 20 kilós harcsát mentett meg egy horgász a Tiszán. A Hármas-Körösnél pedig part menti növényzetbe akadt dámszarvas bikát szabadítottak ki

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

Különleges történetek a Nagy fogások rovatunkban! Videókat néznél? Kattints IDE!

Küldj sztorit Te is!

Egy gombnyomással juttathatsz el nekünk fotót és szöveget! Kattintsd IDE, és már küldheted is a sztoridat!

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!