2024. június 19. szerda | Gyárfás
Videók

Videó: így dolgoznak a kisszerszámos halászok

Videó: így dolgoznak a kisszerszámos halászok

A horgászokhoz képest elenyésző a kisszerszámos halászok száma, nem is minden szövetségnél adott a lehetség a számukra. Ahol engedik, ott sem vihetnek haza több halat éves szinten a pecásoknál. Az egyik legelterjedtebb módszer az emelőháló. Egy idős halászról most videó is készült.

Az Élővíz-csatorna horgászai Facebook-csoportban osztottak meg egy videót egy kisszerszámos halászról. Egy kis érdekesség, minden nap úgysem látunk ilyet” – fűzték a felvételhez, amelyhez több komment is érkezett. 

Az egyik illető felismerte a videón az édesapját, mint írta, ötven éve a kisszerszámos halászat a hobbija. 

„Nem sok halászjegyet adnak ki, kihalásos elven. Egy barátom nemrég szerezte meg az engedélyt” – szólt hozzá Csaba.

A felvételen láthatjuk, amint a halász betolja a vízbe az emelőhálót, majd nem sokkal később amikor felemeli, egy compó ficánkol benne.

Az Élővíz-csatorna a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségéhez (KHESZ) tartozik. Nemes Attila ügyvezető igazgató a Pecaverzum megkeresésére elmondta, 2023-ban 233-an váltottak úgynevezett „kisszerszámos (rekreációs vagy sport) állami halászjegyet” a KHESZ működési területére, emellett a szövetség 205 darab területi jegyet értékesített. A folyókon és a csatornákon engedélyezett halászat, az állóvizeken nem. 

A halászokra ugyanazok a kvóták érvényesek, mint a horgászokra, viszont a területi jegyért többet kell fizetniük. Ezért az összegért csak annyi halat vihetnek haza évente, mint amennyit a horgászok, és természetesen a tilalmi idők és egyéb szabályok rájuk is vonatkoznak. Attól tehát nem kell tartani, hogy kifosztanák a vizeket, ráadásul az emelős módszer eléggé „melós”, szemben mondjuk a varsázással, amely egyszerűbb és hatékonyabb is.

A jogszabály ugyan egyéb halászati módszereket is engedélyez, a KHESZ vizein csak emelőhálót lehet használni, és annak a mérete is korlátozva van. Míg a törvény a 4*4 méteres, azaz 16 négyzetméteres hálót engedélyezi, addig a KHESZ-nél a 3*3, azaz 9 négyzetméteres a maximum méret

Fontos tisztázni, hogy Magyarországon 2016-ban csak a kereskedelmi célú halászatot tiltották be, így ha egy halászt látunk mondjuk emelőhálóval a víz partján, nem feltétlenül kell arra gondolnunk, hogy illegális tevékenységet folytat.

Úgy tudjuk, állami halászjegyet sokkal nehezebb szerezni, mint horgászjegyet, a halászvizsgákat ugyanis nem a horgászszövetségek, hanem a kormányhivatalok szervezik. Az országban csak néhány szövetség ad lehetőséget a kisszerszámos halászoknak, főleg a Tisza és a Duna mentén. 

További érdekes videók ERRE.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: John G. Jass FB-oldal képernyőfelvétel)