2022. augusztus 18. csütörtök | Ilona
Aktuális

Horgászfotók elkészítéséhez ad tanácsokat a Mohosz

Horgászfotók elkészítéséhez ad tanácsokat a Mohosz

A Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) eltörölte azt a szabályt, hogy nem lehet más halával fényképet készíteni. A legjobb fotók megalkotásához az Országos Horgászrendben (OHR) olvashatunk tanácsokat.

Mint arról már beszámoltunk, feltette honlapjára a Mohosz a 2022-es OHR-t, amely PDF formátumban IDE KATTINTVA is letölthető. 

Több apróbb módosítás is történt az új OHR-ben. Ezekről ITT írtunk bővebben.

Az egyik változás, hogy eltörölték azt a rendelkezést, amely megtiltotta, hogy más halával fényképet készítsünk.

„Más fogott halával rekordfogást bejelenteni, illetve egyedül fényképet csináltatni etikátlan és tilos” – így szólt a mondat, amelynek első fele külön pontban szerepel mostantól, viszont a második tagmondat már nem része az OHR-nek. 

Ez a szabály tehát megszűnt, idéntől már boldog-boldogtalan gigászi harcsáját vagy kapitális pontyát kölcsönkérhetjük egy fotó erejéig. 

A 2022-es OHR-ben – csak úgy, mint a tavalyiban – részletes útmutatást kaphatunk arra vonatkozóan, hogyan alkossunk tökéletes képet a vízparton.

„A horgászfotók elkészítésekor javasolt ügyelni arra, hogy esztétikus, a hal megbecsülését is kifejező fényképek készüljenek el. A helyes fotón a háttér a víz és a vízpart természeti környezete, ahol belógó, szétdobált felszerelés, cigaretta, étel és ital, kéztörlő rongy, szemét nem látható. A horgász a halat lehetőleg térdelve, féltérden vagy guggolva; mellmagasságban és vízszintesen a halbölcső vagy halpaplan felett tartja, de a fényképen a halvédelmi eszköz lehetőleg csak részlegesen legyen látható” – kezdődik a Mohosz javaslatainak a sora. 

A szövetség arra vonatkozóan is ad tanácsokat, hogyan kerüljön sor a fénykép elkészítésére. Azt írják, mindenekelőtt a halat tisztítsuk meg: sarat, fűszálakat, nyálkát és esetlegesen a vért friss vízzel öblítsük le. 

Ezt követően a Mohosz fényképszakmai tippeket oszt meg, és persze azt is megtudhatjuk, hogy milyen közel lehet emelni a halat a fotómasinériahoz.

„A hal objektív felé történő »kitartása« nem esztétikus, a helyes távolság a súly megtartását is segítő félkarnyi. Napsütésnél ügyelni kell arra is, hogy vaku használata nélkül a sapkát viselő horgász arca leárnyékolt marad” – olvasható az OHR-ben.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy „célszerű több fotót is elkészíteni, hogy a pislogás és/vagy a hal mozgásai kiküszöbölhető legyen”.

Kiemelték, „nem készülhet etikus fotó cigarettával a szájban vagy a halat ronggyal megfogva”. 

Ahogy fogalmaznak, „a fotózás során fokozottan ügyelni kell a halak kíméletes kezelésére, mozgatására, mert a nagy példányok leejtésre, nyomásra az átlagos méretű halaktól sokkal érzékenyebbek”. 

Azt is egyértelműsítették, hogy a legfontosabb a hal védelme, éppen ezért, ha a szakszerű, gyors fotózás nem biztosítható, akkor a kifogott példányt haladéktalanul vissza kell engedni a vízbe. 

Arról is rendelkeztek, hogy a színezett fertőtlenítők használata csak a fotózás után támogatott. „Ekkor a hal minden látható sebének fertőtlenítése is ajánlott, az esetleges élősködők eltávolítása mellett” – fogalmaztak.  

Hangsúlyozták, a visszaengedéskor a halat csak akkor szabad elengedni, ha az már az egyensúlyi helyzetét önerőből fenn tudja tartani, valamint mozgása (szabadulási reflexe) beindult.

A terítékfotók vonatkozásában leszögezték, azok csak kivételes esetben, a horgászversenyek mérlegelésekor és szakcikkek illusztrációjaként készíthetők el. 

Elkészítettük a 2022-es szolunáris naptárat, ami elméletileg megmutatja, mikor lesz jó fogási esély 2022-ben! A kapásindexért KATTINTS IDE!

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotó: horgasz-zona.hu)