2022. május 21. szombat | Konstantin
Aktuális

Kormoráninvázióval küzdenek a Nagybánya-tavon

Kormoráninvázióval küzdenek a Nagybánya-tavon

Arra kényszerültek a 3,5 hektáros tavon, hogy sűrűbben használják a kormoránok elriasztására alkalmas gázágyút, amely nagyon erős hanghatással működik.

Nagymértékben megnövekedett az elmúlt időszakban a kormoránok jelenléte a Nagybánya-tavon – tájékoztatott Facebook-oldalán a Mosonszolnoki Horgász Egyesület.

A 3,5 hektáros víz kezelője azt írja, a sok kormorán nagy károkat okoz a halállományban. Naponta egy madár 4-5 kiló halat megeszik, és ennek sokszorosát súlyosan megsebezi.

Hogy felvegyék a harcot a nem kívánatos állatokkal a madarak elriasztására használt gázágyút az eddigieknél sűrűbben üzemeltetik majd napfelkeltétől napnyugtáig. 

Az egyesület a gázágyú erős hanghatása miatt elnézést és türelmet kér a település lakosaitól.

És, hogy milyen is a hangja a madárriasztó szerkezetnek, az a közleményhez mellékelt videóból kiderül, és persze tudnának róla mesélni halgazdaságok közelében élők is…

A kormoránról Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) szóvivője korábban az euronews.com-nak azt mondta, tönkreteszi azt az ökoszisztémát, aminek a jó része védett.

„Nem válogat, minden hengeres testű halat megeszik, a száján befér bármi, a nyolcvan dekás ponty vagy a kilós csuka, a félméteres angolna. A Balatonon a süllőt szemenként szedi le az akadóról, a nyomorult süllő nincs ahhoz hozzászokva, hogy őt két és fél méter mélyen megtalálja bármi egy kő mögé bújva. Na, a kormorán igen” – mutatott rá a madár káros tevékenységére. 

Egyetlen ilyen madár egy nap alatt fél és egy kiló közötti halat eszik meg, ez a rendszeresen Magyarországon telelő állománnyal számolva is több ezer tonna halat jelent évente. Ugyan uniós védelmet élvez, de Magyarországon a védett területeken kívül lehet riasztani és gyéríteni is, védett területeken pedig kvóta alapján.

A Balatonnál megoldhatatlan tűnik a kárókatona-helyzet. részletekért KATTINTS IDE!

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotók: BHNp Zrt.)