2021. október 27. szerda | Szabina
Aktuális

Levegőbe ugráló busacsapat követte a tiszai kenusokat

Levegőbe ugráló busacsapat követte a tiszai kenusokat

Vízből egészen magasra kiugró busák jelentek meg a Tiszán tartott kenuedzésen. A halak levegőbe emelkedéséről videó is készült. A kutatók arra számítanak, hogy Magyarországon egyre gyakoribbá válhat a jelenség.  

Nem mindennapi élményben volt része az MVM Szeged VE kenus alapcsoportjának, amelynek tagjait edzés közben a Tisza vizéből magasra ugró busák leptek meg – vette észre a videót a szeged365.hu.

A busák a 11. másodperctől kezdenek a levegőbe emelkedni. 

A Tiszán nem egyedi eset, hogy busák ugrálnak ki a vízből. Pár hónapja Szegednél egy horgász csónakjába 32 darab ugrott be

Az inváziós fajnak számító busák az utóbbi években rendkívüli mértékben elszaporodtak Magyarországon. Jellemzően hatalmas csapatokba állnak össze a vízfelszín közelében. (Erről két videót is közöltünk már, ITT az egyik, ITT pedig a másik.)

Az is a busák ismérve, hogy gyakran ugranak ki a vízből (hogy miért, arról ITT írtunk). A kutatók szerint Magyarországon is egyre gyakrabban fordulnak majd elő „busatámadások”.

„A busák elszaporodása nem csak a horgászsportra lehet negatív hatással. Ha például vízisíelés közben talál el valakit egy nagyobb példány, az komolyabb sérüléseket is okozhat. Mindennek tehát nagyon komoly gazdasági hatása is lehet” – figyelmeztetett Mozsár Attila, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet Halászati Kutató Központjának (HAKI) tudományos főmunkatársa egy Pecaverzumnak adott korábbi nyilatkozatában

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

Különleges történetek a Nagy fogások rovatunkban! Videókat néznél? Kattints IDE!

Küldj sztorit Te is!

Egy gombnyomással juttathatsz el nekünk fotót és szöveget! Kattintsd IDE, és már küldheted is a sztoridat!

(fotó: szeged365.hu)

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!