2021. szeptember 16. csütörtök | Edit
Aktuális

Hatalmas busakaraván vonult végig a Hármas-Körösön

Hatalmas busakaraván vonult végig a Hármas-Körösön

Óriási probléma Magyarországon az busák terjedése. A Kínából származó inváziós halak térnyerésének mértékét sokan el sem tudják képzelni, pedig már többen megkongatták a vészharangot a témában.


NYEREMÉNYJÁTÉK!!!

Iratkozz fel a Pecaverzum Youtube-csatornájára, mert ha elérjük az 1111 követőt, 30.000 forint értékben sorulunk ki ajándékot a tagok között! 

A nyereményt a Fish'n Go horgászhelyfoglaló rendszer ajánlotta fel.

Részletek ERRE!

Addig is jó szórakozást az eddigi videókhoz, és persze jönnek folyamatosan az újak is!


Szilvási Szilárd világbajnok a témában azt mondta, a busa táplálkozása okozza a legnagyobb problémát, hiszen planktonevő. „Minden őshonos halunk ivadéka ikrából kikelve planktonokkal táplálkozik. De nem találnak elég planktont, és szó szerint éhen halnak. Ilyen rettentő nagy szaporulat mellett sajnos ez óriási problémát okozhat az elkövetkező években” – hangsúlyozta. 

A Pecaverzum is bemutatott már óriási mennyiségben vízfelszín közelében úszkáló busákat a Kisköre Hallépcsőnél, és arról is beszámoltunk már, hogy egy szegedi horgász csónakjába 32 busa ugrott be

Utóbbi jelenségről több szakember véleménye is az, hogy egyre gyakoribbá válhatnak Magyarországon. 

Most egy újabb videót kaptunk Szeles Istvántól, aki szeptember 10-én, pénteken a Hármas-Körösön lett figyelmes egy óriási busacsapatra. „Körülbelül fél órán át úsztak egy irányba, megbecsülni sem tudnám, hogy mennyi lehetett.

2016 óta Magyarországon megszűnt a természetes vizekben a kereskedelmi célú halászat, ami ugyan jót tett őshonos halállomány fejlődésének, de sajnos a busák is azóta hálóktól mentes vizekben élig vígan életüket. A Körösön is rendszersen összállnak, arra is volt példa augusztusban, hogy egy délelőtt folyamán 70 busát fogtak, szabályosan, szájba akasztva. 

A busák terjedésével több kutatás is foglalkozik: készül az ország busatérképe, a Balatonon pedig jeladóval látják el a nagyobb példányokat. 

A problémát szerencsére nem mindenki nézi ölbe tett kézzel: Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. busafogó varsák kihelyezését tervezi a Kiskörei Hallépcsőhöz. A halfogó eszközök már elkészültek, engedélyeztetésük folyamatban van. Segítségükkel akár száz százalékban megfogható a folyó felső ágára érkező busa. 

„Eleinte úgy vélték, hogy a mi éghajlatunkon, illetve a mi környezeti feltételeink mellett nem fog szaporodni. Ezt a közelmúltban teljes egészében megcáfolták, ugyanis kiderült, hogy a busa mi vizeinkben is igen jól szaporodik, sőt, egyre jobban. Ennek lehet részben az az oka, hogy a környezeti tényezők változnak, és egy kicsit melegebb az átlaghőmérséklet, és ez kedvez a busa szaporodásának. Ezáltal benépesítették a nagyobb folyóvizeinket, és mostanra eljutottunk odáig, hogy minden természetes vizünkben megtalálható” – nyilatkozta ezzel kapcsolatban a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. ökológusa. 

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

Még több busás tartalom!

Műholdas jeladóval ellátott busát vetett partra a víz a Balatonnál. Részletek ITT

Így kell eredményesen és élvezetesen busázni! Mutatjuk a TUTIT!

Két óráig fárasztottak negyvenkilós busát, nézd meg a halat ITT!

32 busa ugrott egy horgász csónakjába Szegednél, az elképesztő videó ERRE

70 busát fogtak egy délelőtt a Körösön. A párját ritkító teljesítményről EZEN a linken olvashatsz!

Busatumultus alakul ki rendszeresen a Kiskörei Hallépcsőnél, nézd meg a videót ITT

Azt láttad már, ahogy egy repülő busa betonnak placcsan? Katt IDE!

Beszámoltunk róla, hogy készül hazánk nagy busatérképe. Hogy hol tart most a munka, ITT mutatjuk!

A célzott busahorgászat terjedésről már a Pecaverzum is írt, és arról is hírt adtunk, hogy kifogták az idei év legnagyobb busáját, amely 68 kilós volt. De egy piros busa is előkerült mostanában a Holt-Marcalból.   

A sikeres busahorgászat elsajátításához pedig nézzétek meg ezt a speciális videócikket!

Kíváncsi vagy, hogy küzd a Bácshosz az invazív halak ellen? Nézd meg videónkat ITT!

Még több tartalom érdekel busa témakörben? Akkor ITT a helyed!

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!