2021. december 4. szombat | Barbara, Borbála
Videók

Így kell eredményesen és élvezetesen busázni!

Így kell eredményesen és élvezetesen busázni!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a busahorgászat fontosságát. Most ízelítőnek készítettünk egy kis videót, és összeszedtük a legfontosabbakat ahhoz, hogy minél sikeresebbek lehessünk. 


NYEREMÉNYJÁTÉK!!!

Iratkozz fel a Pecaverzum Youtube-csatornájára, mert ha elérjük az 1111 követőt, 30.000 forint értékben sorulunk ki ajándékot a tagok között! 

A nyereményt a Fish'n Go horgászhelyfoglaló rendszer ajánlotta fel.

Részletek ERRE!

Addig is jó szórakozást az eddigi videókhoz, és persze jönnek folyamatosan az újak is!


Streleczky József és Dancs Sándor a pontyhorgászat mellett azon gondolkodtak, hogyan lehetne nagytestű halakat fogni tömegesen egy nap alatt szoktató etetés nékül. Így esett a választás a méltatlanul kevesek által horgászott busára. Olyan módszerben gondolkodtak, amellyel egy rapid, pár órás peca során egyszerre valósítható meg az élvezetes horgászat és a sikeres halfogás. 

„Egy nap alatt ekkora és ilyen vehemes halakból ennyit fogni, ekkora élménypecát csinálni folyóvízen, nem igazán lehet mással. Maximum egy jó márnázással tudnám még összehasonlítani. És persze, ami még a busázás mellett szólt, hogy inváziós faj, fogásával visszaszoríthatjuk az utóbbi években sajnos egyre nagyobb térnyerését, szaporodását” – nyilatkozta a Pecaverzumnak Streleczky József, a Bogyóka Prémium Busázó Mix társtulajdonosa.

Hogy érzékeltessük, milyen élvezetes is (tud lenni) a busahorgászat, készítettünk egy kis montázst a Bogyóka Feeder Team néhány látványos kapásáról, fárasztásáról!

A Pecaverzum is számtalanszor beszámolt már a busák kártékony hatásáról, viszont sokan még mindig nem nagyon tudják, miért is olyan hasznosak a busahorgászok a hazai halállomány védelme szempontjából, és miért is lenne örvendetes, ha minél többen elkezdenének célzottan busára horgászni.  

„A busák állati és növényi planktont szűrnek a vízből, ezzel táplálkoznak. A különböző kutatások alapján kijelenthető, hogy főleg a zooplankton-fogyasztás a jelentős. Ezzel az a probléma, hogy minden egyes őshonos halfajunk ivadékának ez a tápláléka” – mutatott rá egy korábbi cikkünkben a hazai busatérképet is készítő Vitál Zoltán, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet Halászati Kutató Központjának (HAKI) munkatársa.

A Kiskörei Hallépcsőnél – amelynek egyébként van egy webkamerája is, ami élőben mutatja, milyen halak használják éppen a műtárgyat – rendszeresen alakul ki elképesztő busatumultus:

És, hogy min múlik az eredményes busahorgászat? Streleczky József és Dancs Sándor nemcsak az általuk kifejlesztett etetőanyagot tökéletesítette, hanem azt a módszert, szereléket is, amellyel a legtöbb halat lehet megfogni.

Nézzük a legfontosabbakat Streleczky József tolmácsolásában!

A tűéles horog:

– Az akadás teljesen véletlen, ezért fontos, hogy nagyon hegyes legyen a horog. Én folyamatosan ellenőrizni szoktam, és ha úgy ítélem meg, hogy szükséges, akkor nagyítós horogfenővel megélezem. Rengetegszer előfordult, hogy kapás és bevágás után nem akadt meg a hal. Miután ezt többször eljátszottam, rájöttem, hogy én csak azt hiszem, hogy az a horog hegyes. A horog ugye ki van könnyítve, és véletlenül szívja be. Mire észleled, hogy kapás van, már lehet, hogy háromszor-négyszer volt a szájában a horog, amely ha nem „ragad”, akkor kifújja. Ilyenkor látod, hogy van valami kapás, de akár ki is ránthatod a szájából bevágásnál. Ellenben, ha éles lenne a horgod, már rég megakasztotta volna magát.

Az önakasztás és a kosár:

– Nagyon fontos az önakasztás. Én nem is hagyom, hogy a kosár pár centit is csússzon, mert az idő alatt simán ki tudja fújni, ha viszont azonnal akad a horog, és picit megindult vele, abban a két centiben is már behúzza, és sokkal több halat tudunk megfogni, mint ha hagynánk 5-6 centit csúszóra. Szintén lényeges, hogy az előke vékonyabb legyen, ha esetleg szakad, akkor ne az egész szereléket cibálja magával a hal. 

Íme a szerelék:

Kapástípusok: 

– Én azt szeretem, ha kifelé indul meg, akkor van ez a bottekerős kapás. Amikor rángatja a fejét és remeg a spicc, majd szinte felcsattan, abban az esetben felénk indul meg, belazul a zsinór. Nem olyan látványos, de ilyenkor is be szoktam vágni. Ilyenkor, mivel nincs ellenállás, könnyebben ki tudja fújni a horgot, ezért ügyelni kell arra, hogy minél hamarabb kontrolláljuk a kapást. 

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

Még több busás tartalom!

Két óráig fárasztottak negyvenkilós busát, nézd meg a halat ITT!

32 busa ugrott egy horgász csónakjába Szegednél, az elképesztő videó ERRE

70 busát fogtak egy délelőtt a Körösön. A párját ritkító teljesítményről EZEN a linken olvashatsz!

Busatumultus alakul ki rendszeresen a Kiskörei Hallépcsőnél, nézd meg a videót ITT

Azt láttad már, ahogy egy repülő busa betonnak placcsan? Katt IDE!

Beszámoltunk róla, hogy készül hazánk nagy busatérképe. Hogy hol tart most a munka, ITT mutatjuk!

A célzott busahorgászat terjedésről már a Pecaverzum is írt, és arról is hírt adtunk, hogy kifogták az idei év legnagyobb busáját, amely 68 kilós volt. De egy piros busa is előkerült mostanában a Holt-Marcalból.   

A sikeres busahorgászat elsajátításához pedig nézzétek meg ezt a speciális videócikket!

Kíváncsi vagy, hogy küzd a Bácshosz az invazív halak ellen? Nézd meg videónkat ITT!

Még több tartalom érdekel busa témakörben? Akkor ITT a helyed!

Különleges történetek a Nagy fogások rovatunkban! Videókat néznél? Kattints IDE!

Küldj sztorit Te is!

Egy gombnyomással juttathatsz el nekünk fotót és szöveget! Kattintsd IDE, és már küldheted is a sztoridat!

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!