2021. október 27. szerda | Szabina
Nagy fogások

Két óráig fárasztottak csónakból negyvenkilós busát

Két óráig fárasztottak csónakból negyvenkilós busát

39,3 kilogrammos busát akasztott a Ráckevei-Soroksári Duna-ágon Fejes András. A zsákmány ugyan kívülről akadt, de óriási élményt adott a horgásznak a közel kétórás küzdelem a termetes hallal.  

„Egy barátommal pecáztuk Ráckevén. Pergettünk, leginkább süllőre és harcsára horgásztunk. Dömsöd felé indultunk el a csónakkal, és amikor a Somlyói-csatorna befolyójához értünk, akkor akasztottam meg a busát a nádfal előtt” – mesélte az emlékezetes találkozás körülményeit Fejes András.

A horgász egyből tudta, hogy mivel van dolga, csak azt nem gondolta, hogy ekkora lesz a zsákmány. „Nem lehetett összetéveszteni, ugyanis akadt mostanában jó pár busa a horgomra. A kirohanása viszont ugyanolyan volt, mint egy tízkilósnak. Egy óra elteltével azonban már sejtettük, hogy ez jóval nagyobb lesz.”

A busa nem adta magát egykönnyen, szép és küzdelmes játszma volt a fárasztás. András szerint lehet, hogy ő jobban elfáradt, mint a hal. 12-es fonott zsinór és egy 10-30 grammos dobósúlyú pergetőbotból állt a felszerelés „Folyással lefelé indult el a hal, húsz perc alatt elvitt minket 500 méterrel odébb. Leírtunk egy pár kört, mire sikerült egy kicsit megállítani. A fárasztás további részében egy kisebb zónában mozgott, a parttól nem messze. Egy óra elteltével láttuk meg, hogy mekkora, akkor kezdtem igazán komolyan venni!”

Kettejük küzdelme közel közel két órán át, egészen pontosan 1 óra 48 percig tartott. Ennyi idő kellett ahhoz, hogy a busát, aminek a farkába akadt a csali, beemelhessék a csónakba. A csata végén még teljesen ezüstszínű volt a hal, azonban mikorra kivitték a partra, vörössé vált a farka és több helyen bevérzett.

A busáknál gyakran előfordul ilyen reakció, korábban már mi is beszámoltunk róla, hogy egy horgász extrém szímű, 54 kilós busát fogott a Kis-Balatonnál. A szakvélemény szerint ezt a jelenséget az alampia okozza. 

András – akinek ez volt élete eddigi legnagyobb busája – elárulta, csupán ötéves lehetett, amikor először pecabotot vett a kezébe. Igazi szenvedélyévé vált a horgászat. „Van országos engedélyem, de a Ráckevei-Soroksári Duna-ágon pecázom legszívesebben. Leggyakrabban pergetek, de néha szoktam fenekezni és úszóval harcsázni is. Célzottan busára csak egyszer-kétszer horgásztam, de nem sok sikerrel. Nagy élmény volt számomra ez a találkozás. Gondolkoztam már azon, hogy milyen lehet összeakadni egy ekkora hallal, de nem hittem volna, hogy tényleg ilyen hosszú ideig tart a fárasztása.” 

Még tart a Pecaverzum játéka, keressük a busából készült legkülönlegesebb étel receptjét!

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

Még több busás tartalom!

32 busa ugrott egy horgász csónakjába Szegednél, az elképesztő videó ERRE! Busatumultus alakul ki rendszeresen a Kiskörei Hallépcsőnél, nézd meg a videót ITT! Azt láttad már, ahogy egy repülő busa betonnak placcsan? Katt IDE!

Beszámoltunk róla, hogy készül hazánk nagy busatérképe. Hogy hol tart most a munka, ITT elolvashatod!

A célzott busahorgászat terjedésről már a Pecaverzum is írt, és arról is hírt adtunk, hogy kifogták idei év legnagyobb busáját, amely 68 kilós volt. De egy piros busa is előkerült mostanában a Holt-Marcalból.   

A sikeres busahorgászat elsajátításához pedig nézzétek meg ezt a speciális videócikket! Kíváncsi vagy, hogy küzd a Bácshosz az invazív halak ellen? Nézd meg videónkat ITT!

Még több tartalom érdekel busa témakörben? Akkor ITT a helyed!

Különleges történetek a Nagy fogások rovatunkban! Videókat néznél? Kattints IDE!

Küldj sztorit Te is!

Egy gombnyomással juttathatsz el nekünk fotót és szöveget! Kattintsd IDE, és már küldheted is a sztoridat!

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!