2022. augusztus 19. péntek | Huba
Nagy fogások

70 busát fogtak egy délelőtt a Körösön

70 busát fogtak egy délelőtt a Körösön

Tapasztalt busahorgásznak mondhatja magát Jakucs Ferenc, pár barátjával már három éve üldözi a Körösben élő inváziós halakat. Tavaly például közel 400 kilót fogott, de olyan sokat, mint legutóbb – társával együtt összesen 70 darabot  még soha sem sikerült horogra csalnia. A busák össztömege 68 kiló volt!

Egy remekbe szabott és párját ritkító busázással ünnepelte az államalapítást Jakucs Ferenc, aki egy barátjával augusztus 20-án reggel hat órakor már a Békészszentandrási duzzasztó alatti szakaszon bevetett készségekkel várta a fura fejű jövevényhalakat. 

Már előző héten is kint voltak, és a tapasztalatokat felhasználva az előke hosszát 7-8 centiről levették 3-ra. Mindezt tették azért, mert tudták, hogy rengeteg a kisebb méretű busa, és hosszabb előkével sok volt az üres kapás, a kívülről akadás vagy a lefordulás. 

„Van egy kőszórás, ahogy a duzzasztóból jön ki a víz, és összeér az erőműből kijövő vízzel, ott nem kell etetni, csak kosárba a kaja, hungarocell, és dobod, húzod – vázolta az egyszerű receptet a Percaverzum érdeklődésére. – A pici előkére azért is volt szükség, mert nagyon mohón táplálkoznak a kistestű busák, csak a kosár érdekli őket. Ha három percig nem történt kapás, akkor már valami probléma volt, beakadt a horog vagy ilyesmi. Sokszor épphogy visszacsaptam a felkapókart, és már húzta is ki a kezemből. Olyan mennyiségű busa van, hogy majdhogynem több, mint a víz.”

Végül hét óra horgászat alatt ketten összesen 70 darab busát fogtak, 70 deka és 2 kiló közötti példányokat. A halak össztömege 68 kiló volt. „Abba kellett hagyni, mert nem fért több a szákba. Ha nem állunk fel 13 órakor, késő délutánra akár a dupláját is megcsíphettük volna vagy még többet. Kicsiből ennyi mennyiséget még nem fogtam soha egyszerre, pedig tavaly is busáztam, az engedélyembe vezetett adatok szerint 370 kilót zsákmányoltam 2020-ban.”

(Egy szebb példány tavalyról)

Az etetőanyagról elmondta, a boltban kapható busázós darát malactáppal és tejporral szokta feldobni.  

Ferenc szerint nagy baj, hogy a busák idei ívása is nagyon jól sikerült. Azt mondta a Pecaverzumnak, hogy egy versenyszákkal merítve a vízben több száz ivadékot lehet fogni. „Itt 5-6 év múlva nem kell majd kiülni keszegezni vagy pontyozni, ha marad ez a tendencia, mert a víz horgászhatatlan lesz” – adott hangot elkeserítő véleményének, amelyhez hasonló álláspontot korábban Szilvási Szilárd horgászvilágbajnok is megfogalmazott

A busákat Ferencék természetesen feldolgozták, a kisebbeket nem is filézték, csak irdalták, és úgy sütötték ki tárcsán.

Előtte:

Utána:

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

Még több busás tartalom!

Két óráig fárasztottak negyvenkilós busát, nézd meg a halat ITT!

32 busa ugrott egy horgász csónakjába Szegednél, az elképesztő videó ERRE!

Busatumultus alakul ki rendszeresen a Kiskörei Hallépcsőnél, nézd meg a videót ITT

Azt láttad már, ahogy egy repülő busa betonnak placcsan? Katt IDE!

Beszámoltunk róla, hogy készül hazánk nagy busatérképe. Hogy hol tart most a munka, ITT elolvashatod!

A célzott busahorgászat terjedésről már a Pecaverzum is írt, és arról is hírt adtunk, hogy kifogták az idei év legnagyobb busáját, amely 68 kilós volt. De egy piros busa is előkerült mostanában a Holt-Marcalból.   

A sikeres busahorgászat elsajátításához pedig nézzétek meg ezt a speciális videócikket!

Kíváncsi vagy, hogy küzd a Bácshosz az invazív halak ellen? Nézd meg videónkat ITT!

Még több tartalom érdekel busa témakörben? Akkor ITT a helyed!

Különleges történetek a Nagy fogások rovatunkban! Videókat néznél? Kattints IDE!

Küldj sztorit Te is!

Egy gombnyomással juttathatsz el nekünk fotót és szöveget! Kattintsd IDE, és már küldheted is a sztoridat!

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!