2022. augusztus 19. péntek | Huba
Aktuális

„Nagy bajok is lehetnek” – a sokadik figyelmeztetés busaügyben

„Nagy bajok is lehetnek” – a sokadik figyelmeztetés busaügyben

Szilvási Szilárd, a Matchfishing-Szarvas Youtube-csatorna készítője és az Energofish közös filmjében – amely nemrég jelent meg – az úszóshorgászat került a középpontba. A forgatás és a peca helyszíne ezúttal a szegedi Medencés-kikötő volt.

A videóban magáról, az egyre hatalmasadó jelenségről, a busák szaporodásáról is szó esik, és Szilvási Szilárd oly’ sokadjára megkongatta a vészharangot. A műsorban elhangzik, hogy a busák szaporodása a 2000-es évek után kezdett el nagyobb mértéket ölteni. 

„A busa sajnos jelen van mind a két nagy folyónkban, a Dunában és a Tiszában, azoknak teljes vízrendszerében. 2019-ben és 2020-ban olyan iszonyatos busaívás volt, amire még sosem volt példa, ezért fontos a rájuk való horgászat, és még sokkal fontosabb az, hogy el is vigyük. Ha ez a két generáció felnő, itt nagy bajok is lehetnek” – figyelmeztetett Szilvási Szilárd.  

Azt is elmondta, hogy a busa táplálkozása okozza a legnagyobb problémát, hiszen planktonevő. „Minden őshonos halunk ivadéka ikrából kikelve planktonokkal táplálkozik. De nem találnak elég planktont, és szó szerint éhen halnak. Ilyen rettentő nagy szaporulat mellett sajnos ez óriási problémát okozhat az elkövetkező években” – hangsúlyozta. 

A problémáról a Pecaverzum is számos alkalommal írt már, és pontosan ezért is hirdettük meg az Invazív Halak Horgászatának Napját. És, hogy még többen kedvet kapjanak a busahorgászathoz, még nyereményjátékot is kiírtunk.

Aki nem tudja elképzelni, milyen is, amikor gyakorlatilag a teljes vízfelszínt beborítják a busák, nézze meg EZT a videót!

Itt pedig Szilvási Szilárd és az Energofish közös filmje: 

Néznél még több videót? Kattints IDE! Érdekes sztorik, nagy fogások érdekelnek, akkor ITT a helyed!

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!