2021. október 27. szerda | Szabina
Halgazdálkodás

Busafogó varsákat helyeznek ki a Kiskörei Hallépcsőnél

Busafogó varsákat helyeznek ki a Kiskörei Hallépcsőnél

Busafogó varsák kihelyezését tervezi a Kiskörei Hallépcsőhöz a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. A halfogó berendezések működésbe helyezésével jelentősen csökkenthető majd a Tiszába áramló busa mennyisége. Az eszközöket a szükséges engedélyek birtokában állíthatják majd üzembe.


NYEREMÉNYJÁTÉK!!!

Iratkozz fel a Pecaverzum Youtube-csatornájára, mert ha elérjük az 1111 követőt, 30.000 forint értékben sorulunk ki ajándékot a tagok között! 

A nyereményt a Fish'n Go horgászhelyfoglaló rendszer ajánlotta fel.

Részletek ERRE!

Addig is jó szórakozást az eddigi videókhoz, és persze jönnek folyamatosan az újak is!


A Pecavezum többször beszámolt már a busák rémisztő mértékű terjedéséről. Arról is írtunk már, hogy a Kiskörei Hallépcsőnél rendszeresen elképesztő mennyiségű busa gyűlik össze, és senkitől sem zavartatva sütkéreznek

Nos, ennek úgy tűnik, vége, mert a 127 négyzetkilométeren elterülő Tisza-tó halászati kezelője azt tervezi, hogy a Kiskörei hallépcső alsó ágára két darab, nagyméretű varsát helyez ki – derül ki a Pecatúra legfrissebb adásából.

(A műsor IDE kattintva tekinthető meg, a busás anyag 12 perc 14 másodperctől indul.) 

Elhangzott, a halfogó eszközök már elkészültek, segítségükkel akár száz százalékban megfogható a folyó felső ágára érkező busa. A varsák kihelyezésének engedélyeztetése folyamatban van. 

Több mint hatvan éve nyakunkon a busa

A 60-as években kezdték betelepíteni Magyarországra a Kínából származó busaféléket a halászati hozam növelése érdekében. A terv mondhatni, túl jól sikerült, hiszen az inváziós faj mára már az őshonos fajok táplálékkonkurensévé vált – hallható a bejátszásban, amelyben bemutatják a Tisza-tónál zajló ökológiai célú busahalászatot, amelynek során kapitális példányok is előkerültek.

A műsorban hangsúlyozzák, a vízben lebegő állati és növényi szervezetek, azaz a planktonok jelentik az őshonos halfajivadékok első számú élelmiszerbázisát. A busafélék is ezt fogyasztják, azaz eleszik a táplálékot az őshonos egyedek elől. Emiatt ezen egyedek eléheznek, elpusztulnak, majd miután a busák letaroltak egy-egy területet, tovább állnak. Természetes ellensége alig akad, így hatalmasra képes megnőni.

„Eleinte úgy vélték, hogy a mi éghajlatunkon, illetve a mi környezeti feltételeink mellett nem fog szaporodni. Ezt a közelmúltban teljes egészében megcáfolták, ugyanis kiderült, hogy a busa mi vizeinkben is igen jól szaporodik, sőt, egyre jobban. Ennek lehet részben az az oka, hogy a környezeti tényezők változnak, és egy kicsit melegebb az átlaghőmérséklet, és ez kedvez a busa szaporodásának. Ezáltal benépesítették a nagyobb folyóvizeinket, és mostanra eljutottunk odáig, hogy minden természetes vizünkben megtalálható” – nyilatkozta a Pecatúrának a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. ökológusa. 

Fejlesztésekkel az ökológiai katasztrófa ellen

Juhász Máté hozzátette: a Tisza-tavon ökológiai célú halászattal ritkítják a busaállományt, és az a cél, hogy újabb eszközökkel, módszerekkel fejlesszék a halászati technológiát, ezáltal növeljék a kifogott mennyiséget

„A busa rendszeres fogyasztás csökkenti a vér koleszterinszintjét, ezért húsát az érelmeszesedést megelőző élelmiszerek közé sorolják. A mérleg másik serpenyőjében a nagyon is valószerű ökológiai katasztrófa: a busa Mississippi egyes térségeiben teljes mértékben kiszorította az őshonos halállományt, ezzel felborította a folyó biológiai egyensúlyát” – hívta fel a figyelmet az összeállítás szerkesztője.  

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

Különleges történetek a Nagy fogások rovatunkban! Videókat néznél? Kattints IDE!

Még több busás tartalom!

Így kell eredményesen és élvezetesen busázni! Mutatjuk a TUTIT!

Két óráig fárasztottak negyvenkilós busát, nézd meg a halat ITT!

32 busa ugrott egy horgász csónakjába Szegednél, az elképesztő videó ERRE

70 busát fogtak egy délelőtt a Körösön. A párját ritkító teljesítményről EZEN a linken olvashatsz!

Busatumultus alakul ki rendszeresen a Kiskörei Hallépcsőnél, nézd meg a videót ITT

Azt láttad már, ahogy egy repülő busa betonnak placcsan? Katt IDE!

Beszámoltunk róla, hogy készül hazánk nagy busatérképe. Hogy hol tart most a munka, ITT mutatjuk!

A célzott busahorgászat terjedésről már a Pecaverzum is írt, és arról is hírt adtunk, hogy kifogták az idei év legnagyobb busáját, amely 68 kilós volt. De egy piros busa is előkerült mostanában a Holt-Marcalból.   

A sikeres busahorgászat elsajátításához pedig nézzétek meg ezt a speciális videócikket!

Kíváncsi vagy, hogy küzd a Bácshosz az invazív halak ellen? Nézd meg videónkat ITT!

Még több tartalom érdekel busa témakörben? Akkor ITT a helyed!

(fotó: Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft.)

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!