2023. február 5. vasárnap | Ágota, Ingrid
Aktuális

Sivataggá változott a Bogyiszlói Holt-Duna, ellehetetlenült a horgászat

Sivataggá változott a Bogyiszlói Holt-Duna, ellehetetlenült a horgászat

Újabb horgászvizet ért el a súlyos vízhiány. A Bogyiszlói Holt-Dunából a vízmennyiség fele hiányzik, a horgászat ellehetlenült, a helyi egyesület a bérleti díj elengedését vagy csökkentését kérte. A holtág rendbetételéhez 47 milliárd forintra lenne szükség, a vízügy már készített is egy tanulmányt. 

Bogyiszlónál a Duna-holtág mintegy 50 hektáros vízfelületének körülbelül a fele eltűnt mostanra – szemlézte a Tolnatáj Televízió híradását a hang.hu.

A meder jó része szikes, sivatagos tájhoz hasonlít, az erős napsütéstől és a szárazságtól kemény rögökké állt össze a talaj.

A helyiek visszaemlékezése alapján körülbelül 20 éve volt hasonló kiszáradás, bár az utóbbi időben, különösen 2018 óta, a vízmennyiség folyamatosan csökken.

Tóth István, Bogyiszló polgármestere szerint a megoldásra az önkormányzatnak nincs elegendő pénze, ahhoz állami segítség kellene.

Szavai alapján vízpótlásra lenne szükség, bár tény, hogy az arra szolgáló főcsatorna medrének kotrása is időszerű. Ez szintén hatalmas költséget, akár milliárdos tételt is jelentene, ami szintén nem megoldható a község pénzügyi keretéből. 

„Már a helyi horgászegyesület is kérte, hogy csökkentsük, vagy engedjük el a bérleti díjat, hiszen a sivatagos területen nem lehet horgászni” – fűzte hozzá a polgármester. 

A problémát jelezték a vízügyi hatóságnak is, amely most fejezett be egy tanulmányt arra vonatkozóan, hogy mit lehetne tenni a tolnai holtágnál. 

A Tolnatáj Televízió tudósítása szerint legalább 47 milliárd forint kellene a holtág regenerációjához, a vízügyi szakemberek most ehhez keresnek forrást.

A bogyiszlóiak évszázadok óta kötődnek a holtághoz, ami címerüknek, történelmüknek, hagyományaiknak fontos része. Nyáron rendszeresen horgásztak, fürödtek a vízben, most mindez lehetetlenné vált. 

A National Geographic két hónapja készített drónfotót a Bogyiszlói Holt-Dunáról, akkor még telített volt a meder, bár a kiszáradás előjelei már akkor megmutatkoztak. A kép ITT tekinthető meg. 

Itt pedig a Tolnatáj Televízió tudósítása:

Mint ismeretes, a vízhiány szinte az egész országot érinti. A Pecaverzum a közelmúltban számolt be arról, hogy egy horgásztóra 120 milliót költöttek, de utána kiszáradt

Az Alföldön is súlyos aszály tombol, a halastavak negyede van gondban, a Tisza és a keleti folyók vízszintje pedig rekordközeli értéket mutat. A Zagyva például Szolnoknál gyakorlatilag átugorható

A Velencei-tavat levegőztetik, a vízszint pedig kritikus értékre csökkent, de eltűnt egy tó Debrecen mellett is. 

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotó: Youtube)