2024. június 19. szerda | Gyárfás
Aktuális

Sokallják a horgászok a töltésközlekedési engedély árát

Sokallják a horgászok a töltésközlekedési engedély árát

Töltésközlekedési engedélyt évente több ezer horgász vásárol Győr-Moson-Sopronban. Többen arra panaszkodnak, hogy sokallják az árát. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Éduvizig) közölte: a töltések karbantartása drága, a díjjal a használók hozzájárulnak a fenntartási költségekhez.

Hogy kerülhet ugyanannyiba az éves töltésközlekedési engedély, mint az éves vármegyei autópálya-matrica? Ilyen és hasonló kérdések érkeztek a horgászoktól a Kisalföld szerkesztőségéhez, amely megkereste az Éduviziget.

A társaság tájékoztatásul közölte: a díj meghatározása igazgatósági hatáskör. Mértékét a töltések kiépítettsége, közlekedésre való alkalmassága, az igénybevétel mértéke és jellege határozza meg.

Leszögezték: a töltéskoronák fenntartása rendkívül költségigényes. Az igazgatóság Győr-Moson-Sopron vármegye területén összesen 374 kilométer hosszon kezel elsőrendű árvízvédelmi fővédvonalakat.

A töltéskoronák állapota szempontjából korántsem az árvíz vagy a belvíz jelenti a legnagyobb igénybevételt, hanem a közlekedés.

Az Éduvizig azt is tudatta: a töltések koronái kavicsosak, rövidebb szakaszokon épült csak szilárd burkolat. A töltésrézsűket és az előtereket – 10 méter széles, szabadon tartandó védősáv a töltések két oldalán – gyeptakaró fedi, melynek területe összesen mintegy 1700 hektár.

– A töltések karbantartására szűkös költségvetésünkből tavaly is 94 millió forintot költöttünk. Az árvízvédelmi töltésekben, a rézsűkön és az előtereken okozhat káros kimosódásokat az árvízi elöntés. A javítást jellemzően az árvízi helyreállítás terhére végezzük. A töltéskoronák állapota szempontjából korántsem az árvíz vagy a belvíz jelenti a legnagyobb igénybevételt, hanem a közlekedés. A töltéskoronák alapvetően a vízügyi szakfeladatok ellátását szolgálják, azonban a lakosság is gyakran használja, közlekedik rajta, ami fokozott igénybevételt jelent. A horgászati, vadászati és rekreációs célú használat nem egyformán jelentkezik a vármegyei töltésszakaszokon. Ezért is fontos, hogy az árvízvédelmi töltések koronáján csak engedéllyel lehessen közlekedni. A díjjal a használók hozzájárulnak a fenntartási költségekhez – fogalmazott a társaság.

Mint közölték: az árvízvédelmi töltések koronájának és a töltés, illetve előtér gyepfelületeinek megfelelő állapotban kell lenniük, ha jön az ár. Ennek megfelelően a kaviccsal stabilizált koronákat rendszeresen tárcsázni, gréderezni kell, és a kavicsot is folyamatosan pótolni kell.

A gyeptakaró jó állapotának fenntartása érdekében a töltésrézsűket és az előtereket évente minimum kétszer kell kaszálni. Folyamatos feladatot jelent még a töltéstartozékok (szelvénykövek, sorompók, rámpák) rendszeres karbantartása, javítása, pótlása is.

A témában megszólalt a Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron Vármegyei Szövetsége is.

– Az árak kialakítása a vízügyi igazgatóság feladata, a szövetség pusztán kényelmi szolgáltatásként a horgászok részére az engedélyek értékesítésében segít. Ily módon a horgászok az állami jegy megváltásával egyidejűleg tudják intézni a töltésközlekedési engedély megvásárlását is – fogalmazott Ivancsóné dr. Horváth Zsuzsanna, a vármegyei horgászszövetség ügyvezetője.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Éduvizig)