2023. január 30. hétfő | Martina
Aktuális

Súlyos halpusztulás történt a tatai Öreg-tónál

Súlyos halpusztulás történt a tatai Öreg-tónál

Nincs irigylésre méltó helyzetben a tatai Öreg-tó vízkezelője. Azt követően ugyanis, hogy decemberben 5-6 mázsa, zsilipbe szorult halat kellett megmenteniük, január elején súlyos halpusztulás tetézte a helyzetet.

A Tatai Sporthorgász és Környezetvédő Egyesület közleménye szerint december 27-én az Öreg-tó vízszintjének szabályozása során nagy mennyiségű apró hal rekedt a fenékleeresztő zsilip rácsához, kitűnő prédát adva a vízimadaraknak. Sajnálatos módon a falánk sirályok, kócsagok, gémek és a túlszaporodott kormoránok rengeteg védtelen halat sebeztek meg táplálékszerzés közben.

A zsilipen átáramló víz szívó hatása következtében a halak bekerültek az úgynevezett Büdös-árok medrébe, ahol a téli üzemmódnak megfelelő alacsony vízszint nem biztosított megfelelő életteret számukra, tovább növelve az elhullott állatok mennyiségét. 

Az egyesület a tapasztalt haváriát azonnal jelentette a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal halászati szakfelügyelője felé, aki engedélyt adott a halmentés és a kármentesítés megkezdésére. 

A munka eredményre is vezetett, ugyanis a mederben csordogáló vízben vergődő halakat sikeresen szorították a bukózsiliphez, majd átsegítették azokat az Által-ér élő szakaszába, ahol már megfelelő életteret találtak.

A megfeszített mentési munkálat során 5-6 mázsa hal (zömében keszegféle) pusztulását sikerült megakadályozni.

Alig, hogy feldolgozták a traumát az Öreg-tónál, januárban újabb nem várt esemény történt. A vízellátási gondok még a korábbinál is súlyosabb helyzetet alakítottak ki, amelynek következtében január 3-án komoly halpusztulás történt a Büdös-árok Bertók Béla Óvoda előtti szakaszán.

A Tatai Sporthorgász és Környezetvédő Egyesület azt írja, a rendkívül alacsony vízszint által okozott gondokat súlyosbította a Büdös-kútból érkező kénhidrogénben gazdag víz. Az Öreg-tó fenékürítő zsilipjénél újból feltorlódtak az apróhalak, amelyek tetemei elborították a vízfolyás medrét és partjait. 

Az összefolyás mögött lévő zsilip visszafordította a lefolyó vizét a Cziffra-patak medrébe, magával sodorva a 3-5 centiméteres, ezres nagyságrendű keszegféléket, többségükben bodorkákat

A helyzet kialakulásakor megint gyorsan kellett megszervezni a mentőakciót, és beszerezni az ahhoz szükséges engedélyeket. Ez másnap reggelre meg is volt, így január 4-én reggel indulhatott a munka ismét. 

Az egyesület szerint a nagyszámú tetem darabonkénti összegyűjtése lehetetlen feladat lett volna, ezért a Büdös-árok vizének felduzzasztásával „lemosták” az elhullott halakat a mederből és a partokról. A még élő példányokat leszorították a bukózsiliphez, majd többszöri duzzasztás-leengedést követően az Által-ér medrébe úsztatták át azokat.

A történésekről videó is készült. 

Nehezítette a munkát, hogy a halak – ösztönüktől vezérelve – minden áron a folyás irányával szemben akartak mozogni, de így is sikerült a becslések szerint 5-6 mázsát megmenteni.  

Ezt követően a zsilipek tervszerű mozgatásával megfelelő (60-80 centis) vízmélységet alakítottak ki, hogy az a későbbiekben érkező egyedek számára is optimális legyen. 

A decemberi és a januári szerencsétlenségnél is helyi horgászok és önkéntesek segítették a mentési munkálatokat. 

Jégbe fagyva találtak hatalmas süllőket a Tisza-tavon. Videó és részletek ITT!

Telepítés után öntöttek 40 liter olajat a soproni Ibolya-tóba. Tudj meg többet IDE KATTINTVA!

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!