2021. december 4. szombat | Barbara, Borbála
Galériák

Aki azt hiszi, hogy már vége a busaszezonnak, az nagyot téved!

Aki azt hiszi, hogy már vége a busaszezonnak, az nagyot téved!

Ugyan már folyamatosan csökken vizeink hőmérséklete, míg nem hűltek le annyira a folyók, hogy azokban ne lehetne eredményesen busázni. Mutatjuk, mi szükséges ahhoz, hogy sikeresek legyünk az évi végi időszakban is!

Egyre népszerűbb a célzott busahorgászat Magyarországon, bár a kutatók azt szeretnék, hogy még többen pecázzanak az inváziós fajra. 

A busa legjobban a felmelegedett vizekben fogható, az igazi örömpecákra is inkább nyáron szokott sor kerülni. A Pecaverzum is beszámolt már számos hatalmas mennyiségű fogásokról. Augusztusban 70 busát zsákmányolt két horgász a Körösön egy délelőtt alatt, szeptemberben pedig egy horgászházaspár a Hármas-Körösből szedett ki 98 kilót (52 darabot) estétől reggelig. 

A Bogyóka Feeder Team két tagja is hatalmas sikereket aratott a nyáron, több emlékezetes és eredményes pecát is átéltek. Tasson például – ahol először jártak életükben – nem túlzás azt állítani, hogy letarolták a vizet

Streleczky József és Dancs Sándor azonban attól sem ijedt meg, hogy már kicsit lehűlt az idő. Míg mások már lezárták a busaszezont, nekik eszük ágában sincs, a közelmúltban is voltak kint a parton és jövő héten is mennek. 

„Mi azt tapasztaltuk, hogy megfelelő technikával be lehet őket húzni, még nem hűlt le annyira a víz” – nyilatkozta a Pecaverzum érdeklődésére Streleczky József.

Legutóbb kedvenc, bejáratott helyükön üldözték a busákat, a Pilismaróti-öbölben, de nem a hajókhoz közel, hanem a félsziget közepén. „3,7 méteres vízben horgásztunk, még csak is partközelben, olyan 30 méterre. Ilyenkor, akikor már kezd csökkeni a víz hőmérséklete, nyugodt szívvel feltehetünk két horgot, a kosár fölé és alá” – hangsúlyozta. 

Azt is elmondta, érdemes variálni az előke hosszát. Azt tanácsolja, hogy a kosár föl mehet egy hosszabb, 12 centis, míg alá egy rövidebb, 6 centis. Érdemes próbálkozni, hogy melyik válik be és azt alkalmazni – tette hozzá. 

Kiemelte még, hogy minden bedobás előtt ellenőrizni kell a horog élességét. Ez egyébként is fontos, de ilyenkor, amikor már kevesebb kapásra lehet számítani, még hatványozottabban igaz. 

A csalogatóanyagról szólva kifejtette, ilyenkor is (novemberben, decemberben) egy alapozó etetéssel kell kezdeni. A gombócokat keményebbre kell gyúrni, és horgászat közben már nem kell olyan sűrűn dobni, mint nyáron, bőven elég a 25-30 perces ritmust tartani. 

„Meg lehet még fogni az év végén is a busákat, igaz, már nem olyan mennyiségben, mint a melegebb hónapokban. És annak ellenére, hogy a január, február szokott a leggyengébb lenni, én az idei első busámat január 3-án fogtam. Ősszel, télen már táplálkoznak olyan vehemensen, a kapások is finomabbak” – fogalmazott Streleczky József. 

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

Különleges történetek a Nagy fogások rovatunkban! Videókat néznél? Kattints IDE!

Küldj sztorit Te is!

Egy gombnyomással juttathatsz el nekünk fotót és szöveget! Kattintsd IDE, és már küldheted is a sztoridat!

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!