2024. július 17. szerda | Elek, Endre
Halgazdálkodás

Tetemes bírságot szedtek össze a szabálytalan balatoni horgászok 2023-ban

Tetemes bírságot szedtek össze a szabálytalan balatoni horgászok 2023-ban

Összefoglalót tett közzé az elmúlt év halőrzési munkájáról honlapján a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHNp Zrt.). 2023-ban 296 esetben kellett szabályszegés miatt intézkednie a halőröknek, a renitens horgászokra pedig több mint 12 millió forint halvédelmi bírságot szabtak ki.

2023-ban összesen 296 szabályszegést észleltek a BHNp Zrt. halőrei, és nyolc büntetőügyre is sor került. A feljelentések mellett sokszor éltek a figyelmeztetés lehetőségével azoknál a szabályszegéseknél, amelyek nem voltak törvénysértések.

Intézkedések száma (2014-2023):

Tavaly az elmúlt évtized második legnagyobb összegű halvédelmi bírságait szabták ki összességében, ami 12,3 millió forint volt. Ez duplája a 2022-es összegnek és nagyjából megegyezik a 2021-essel. A legtöbbet 2020-ban kellett fizetnie a szabálytalan horgászoknak, 19,2 millió forintot.

A halgazdálkodási hatóságok által kiszabott halvédelmi bírságok a 2023. évi szabályszegések miatt eddig 1644 hónap horgászattól való eltiltást is tartalmaztak. (Vannak még folymatban lévő ügyek.)

Az év során a legnagyobb számban előforduló szabályszegés az engedély nélküli horgászat volt, ebbe a kategóriába sorolják azokat is, akik csak területi jeggyel nem rendelkeztek. 

Még mindig kiemelkedően sokan nem tartják be a használható felszerelések számának korlátozását. Volt arra példa, hogy egy illetőt egyszerre hat felszerelés használata közben vontak ellenőrzés alá.

A lista harmadik helyén a fogási napló vezetésének hiányossága áll, majd ezt követi az őrizetlenül hagyott felszerelések és egyéb horgászrendi szabályszegések miatt indított eljárások.

A szabályszegések típusait áttekintő táblázatban csak azok a szabályszegések szerepelnek, amelyekből legalább tíz intézkedés történt az évben, és egy intézkedés akár több típusban is szerepelhet akkor, ha a feljelentett egyszerre több szabályszegést is elkövetett.

2023-ban rekordot állítottak fel az egy év során, egy emberrel szemben kiszabott halvédelmi bírság mértékében. Egy Veszprém Vármegyei lakossal szemben 2023-ban négy feljelentés után 2,2 millió forint bírságot szabott ki a halgazdálkodási hatóság. Ő már eltiltással kezdte az évet, de az engedély nélküli horgászatnál sem állt meg, hiszen használható felszerelések számámak korlátját is rendszeresen megszegte. 

Az egy személlyel szembeni intézkedések számát azonban nem ő vezeti, hiszen egy Somogy vármegyei lakossal szemben hat alkalommal tettek feljelentést, az ő esetében azonban még nem értek véget a hatósági eljárások.

A jegyzőkönyveket áttekintve megállapították, hogy 33 esetben az ellenőrzött személy több szabályt is megsértett, ebből négy esetben hármat is (ezek a számok az összefoglaló táblázatban is megjelennek). A feljelentett személyek közül húsz külföldi állampolgár volt.

A BHNp Zrt. természetesvízi halgazdálkodási területe 62.800 hektár és két nagy tömbre különül el, a Balatonra és a Kis-Balaton I. ütemre. Persze számos kisebb-nagyobb vízterület csatlakozik ehhez (Nyugati-övcsatorna, Hévíz-folyás, stb.). A Balaton partvonala 235 kilométer hosszú. 

Az ellenőrzési területet jelenleg hét halőri körzetre osztották, ahol egy-egy járőrpár dolgozik. A szolgálat rendelkezik páronként egy gépjárművel, kisgéphajóval és/vagy elektromos meghajtású csónakkal. 

Egy páros az év során a haltetemek begyűjtésével foglalkozik, így mentesítették a további hét párost ettől a mindennapi feladattól. A halőri szolgálat feladata a tavasszal a Nyugati-övcsatornán lévő időszakos halrács üzemeltetése is.

A BHNp Zrt. 2023-ban új feladatként kezdett bele a törpeharcsa-ivadékok begyűjtésébe, mely a napi ellenőrzési munkába remekül beilleszthető volt. Így mintegy 270 ezer ivadékkal csökkentették a balatoni állományt. 

„A kollégák jó tapasztalatokra tettek szert, hogy ezt a feladatot még hatékonyabban tudjuk végezni 2024-ben” – írták a beszámolóban.  

A tavalyi év során a balatoni kormoránriasztási és -gyérítési munkában is részt vett a BHNp Zrt.,a halőrök több helyszínen 159 madarat ejtettek el. A Jamai-patak vízszint-csökkenésekor pedig elvégezték a kiszáradó patakban maradt halállomány mentését.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitóképünk illusztráció, forrása: pixabay.com)