2022. június 27. hétfő | László
Videók

Nagy halról álmodott a horgász, 90 kilós tórekord lett belőle! – videóval

Nagy halról álmodott a horgász, 90 kilós tórekord lett belőle! – videóval

Előző este megálmondta Jankovich László, hogy nagy halat fog másnap. Az álomból olyannyira valóság lett, hogy egy sikeresen partra terelt 214 centiméteres és 90 kiló fölöttire becsült harcsával nemcsak egyéni csúcsot, hanem tórekordot állított be Veresegyházon. „Az alkarom bedurrant, a bicepszem, a vállam fájt, remegett a lábam” – mondta a sikeres horgász.

Májustól, ha teheti, elég sűrűn kijár a Veresegyházon található Ivacsi-tóra vagy másik nevén a Haldorádó Horgásztóra a Dunakeszin élő Jankovich László.

Rendszerint a harcsákat veszi célba, május 26-án, szombaton is kint volt a parton, és a mellette lévő állásnál furcsa morajlás ütötte meg a fülét. Azt gondolta, hogy ívást vett észre, vagy pedig egy fészkét őrző harcsára lett figyelmes. Aznap nem sikerült halat fognia, de másnap, vasárnap visszatért a tóhoz.

„Előző este megálmodtam, hogy fogok egy kapitális harcsát. Amikor a halőrháznál bejelentkeztem, elmeséltem Mátyás Sándor halőrnek az álmomat, majd elfoglaltam a helyemet” – kezdte a történetet Jankovich László.

Szürkület előtt két órával elkezdett esni az eső, Laci meg is ázott egy kicsit, és korábban a bedobással is megszenvedett. „Ilyenkor, amikor nehezen indul, pláne szoktam maradni, mert a tó kárpótolni szokott” – fogalmazott, majd az is elárulta, miért is volt nehezére a szerelékét – rajta egy 25 centis dévérkeszeggel – a kiszemelt helyre bejuttatnia.  

Ez az úgynevezett ólmos-behúzós módszer, amelyet egy segédbot alkalmazásával lehet véghezvinni. A vízfelszíni stupek bevontatása tehát kettő darab horgászbot segítségével történik. Miként is néz ki ez a metódus, azt ebben a videóban lehet megnézni

„Mátyás Sándor még a szürkületben meglátogatott, mondta nekem, hogy fogjak egy nagyot, erre én: a próféta szóljon belőled. Rá másfél órára, fél 9 körül meg is érkezett a kapás egy baromi nagy csattó hanggal, mintha egy pallót bedobtam volna a vízbe. A fék elkezdett visítani, a bevágás után pedig egyből éreztem, hogy egy hatalmas halat akasztottam. Rögtön hívtam is a halőrt, hogy jöjjön segíteni, mert nem fogok bírni vele egyedül” – mesélte Laci.

Egy hosszúkás tóról van szó, amelynek az egyik vége kétfelé ágazik. Laci a keskenyebbik ágon foglalt helyet (beikszeltük pirossal körülbelül hol). 

A hal megindult a nyílt víz felé, Laci pedig ment utána a parton. „80 métert tettem meg, nádakon emeltem át a botot, egy fát is meg kellett kerülni, a part lejt, néha meg is csúsztam” – ecsetelte, milyen nehézségek elé állították a történések. 

A nyílt víz után a harcsa a másik ág felé vette az irányt. Mivel az egy rázós terep akadókkal és egy vascsővel a vízben, Laci tudta, hogy oda nem szabad beengednie küzdőpartnerét. 

„Mondta a halőr, hogyha rátekeredik a vascsőre, akkor vége. A harcsa megérezte, hogy arra kell mennie, de szerencsére nem érte el, a veszélyes rész előtt pár méterrel sikerült visszafordítani. A damilt annak ellenére vitte le, hogy maxra be volt húzva a fékem, a kezemmel is rá kellett fogni a dobra” – érzékeltette a hal erejét. 

A fárasztás végül 45 percig tartott, addigra sikerült a part közelébe terelni a hatalmas jószágot. „Amikor már teljesen kifáradt, paskoltam párat a fejére is, hogy menjen még pár kört. Utána átadtam a botot Sándornak, és megpróbáltam partra húzni a harcsát. Húztam rajta egy óriásit, jó egy métert, de tovább nem bírtam, Sándor eldobta a botot, és jött segíteni, és végül ketten emeltük ki a vízből. Az alkarom bedurrant, a bicepszem, a vállam fájt már, remegett a lábam. Volt már ilyenben részem, de ehhez nem lehet hozzászokni, minden egyes alkalommal ugyanolyan fantasztikus élmény” – emlékezett vissza a fárasztás utolsó mozzanataira a sikeres horgász, aki egy 3,25 méteres, 400 gramm dobósúlyú botot rajta 0,45-ös fonott zsinórral tartott a kezében.

A parton csak a harcsa hosszát mérték le, ami 214 centiméternek bizonyult, a tömegét 90 kiló fölöttire becsülték.

A fotók után visszaengedték az Ivacsi-tóba, erről videó is készült. Laci a vízben állva bizonyosodott meg róla, hogy minden rendben van a gigantikus példánnyal, és nagyon kíméletesen engedte szabadon, a halőrnek, Mátyás Sándornak pedig külön köszönetet mondott a közreműködésért. 

Tette ezt azért is ilyen körültekintően, mert sajnos tavaly júniusban – amikor sokkal oxigénszegényebb volt a víz, mint most – egy 82 kiló harcsája visszaengedés után két nappal elpusztult. 

Azt onnan tudták pontosan, hogy hány kiló volt, mert a tetemet kiemelték a vízből, és elszállították a Veresegyházi Medveotthonba, ahol lemérték, majd az állatoknak adták a húsát. 

„Akkor egész évre lettem a pecát, meg kellett gyászolnom azt a halat” – mondta Laci, aki most tehát közel egy évet követően tért vissza a harcsahorgászathoz, és nem is akármilyen eredménnyel: a 214 centis harcsa nemcsak egyéni csúcsnak, hanem új tórekordnak is számít Veresegyházon.

120 kilós harcsát fogtak az Ohati 3-as horgásztóból. Nézd meg a halat IDE KATTINTVA!

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!