2024. március 1. péntek | Albin
Videók

Videó: ismét hajmeresztő busatáncot filmeztek, ezúttal Komáromnál

Videó: ismét hajmeresztő busatáncot filmeztek, ezúttal Komáromnál

Békésszentandrás után a szlovákiai Komáromnál is rémisztő busatáncot filmeztek.

Májusban számoltunk be arról, hogy a Ladányi-csatornán, Békésszentandrásnál látványos, de természetvédelmi, ökológiai szempontból ijesztő busatáncot filmeztek. Videó ITT.

Cikkünk kapcsán több olvasónk is jelezte, hogy szerintük ez már nem nevezhető annyira egyedi jelenségnek Magyarországon, mert ők is láttak már hasonlót.

A Magyarországon inváziósnak számító busák tömeges terjedéséről, természetes vizeinkben való jelenlététől már többször írtunk, és arról is, hogy a szakemberek nem győzik kongatni a vészharangot, hogy elkerüljük azt az állapotot, ami az Egyesült Államokban alakult ki, ahol a busa a Mississippi egyes térségeiben teljes mértékben kiszorította az őshonos halállományt, ezzel felborította a folyó biológiai egyensúlyát.

Sőt, a vízen közlekedők testi épségét is veszélyeztetik a nagy méretű, vízből kiugró busák. Mozsár Attila, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet Halászati Kutató Központjának (HAKI) tudományos főmunkatársa azt nyilatkozta a Pecaverzumnak 2021-ben, hogy Magyarországon is egyre gyakoribbá válhatnak a „busatámadások”.

„A busák elszaporodása nem csak a horgászsportra lehet negatív hatással. Ha például vízisíelés közben talál el valakit egy nagyobb példány, az komolyabb sérüléseket is okozhat. Mindennek tehát nagyon komoly gazdasági hatása is lehet” – figyelmeztetett a kutató.

A busa táplálkozásával okozza a legnagyobb problémát, hiszen planktonevő. A plankton pedig az ikrából kikelő őshonos halivadékok táplálékforrása. Ha a busa eleszi előlük, és nem jutnak elég planktonhoz, szó szerint éhen halnak.

Nemrég egy újabb busatáncos videó látott napvilágot az egyik szlovákiai Facebook-csoportban. A jelenetet pár hete rögzítették Komáromnál, a Vág-folyó és a Gadóci-csatorna torkolatában. 

A videót megosztó Marián Seben azt írta, ha nem kezdenek el a helyzettel foglalkozni, akkor a busa túlszaporulata katasztrófát fog okozni. 

„Már régen az inváziós fajtokhoz kellett volna sorolni, úgy, mint Magyarországon tették” – fogalmazott posztjában

A Pecaverzum úgy tudja, hogy a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) dolgozik azon, hogy a szlovák társszervezettel közösen összehangolják a két ország horgászatra vonatkozó szabályrendszerét. 

A Mohosz május 25-én megtartott választmányi ülésén szóba is került a téma – derül ki a hivatalos jegyzőkönyvből.  

„Csizmár Erika igazgató asszony részéről sor került a szlovák szövetséggel való újabb kapcsolatfelvételre is. Bízunk benne, hogy az Interreg pályázatokon keresztül érdemi pályázati együttműködés is megvalósulhat a két szövetség között” – mondta Szűcs Lajos, a Mohosz elnöke. 

Merítőhálóval kapták el a kiugráló busákat az orvhalászok Kiskörénél. Részletek ITT

Több tonna busát engedett vissza az RSD-be egy pergető horgász idén. Tudd meg, hogy miért ERRE!

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitóképünk illusztráció, forrása: David Evans Youtube-képernyőfelvétel)