2022. június 27. hétfő | László
Aktuális

Ha sporthorgász vagy, soha ne fotózkodj süllővel! – erre szólít fel egy horgásztó

Ha sporthorgász vagy, soha ne fotózkodj süllővel! – erre szólít fel egy horgásztó

„Ha sporthorgász vagy, akkor soha, sehol ne fotózkodj süllővel!” – ezt kéri a horgászoktól a lajosmizsei Szászpa Horgásztó, amelynek szabályzatában benne is van, hogy a süllőket tilos kivenni a vízből. A horgásztó tulajdonosainak tapasztalatai szerint hiába engedik vissza egy gyors fotózás után a tüskéshátúakat, azoknak körülbelül 50 százaléka elpusztul egy napon belül.

Az Országos Horgászrend 2022-es változásával már arra is van lehetőség, hogy más halával fényképet készítsünk, ez ugyanis korábban tiltott volt. 

Az OHR-ben – csak úgy, mint a tavalyiban – részletes útmutatást kaphatunk arra vonatkozóan, hogyan alkossunk tökéletes képet a vízparton.

„A horgászfotók elkészítésekor javasolt ügyelni arra, hogy esztétikus, a hal megbecsülését is kifejező fényképek készüljenek el. A helyes fotón a háttér a víz és a vízpart természeti környezete, ahol belógó, szétdobált felszerelés, cigaretta, étel és ital, kéztörlő rongy, szemét nem látható. A horgász a halat lehetőleg térdelve, féltérden vagy guggolva; mellmagasságban és vízszintesen a halbölcső vagy halpaplan felett tartja, de a fényképen a halvédelmi eszköz lehetőleg csak részlegesen legyen látható” – áll az OHR-ben. Bővebben olvashatsz erről a témáról IDE KATTINTVA!

Az OHR-től azonban a vízkezelők vagy a magántavak eltérhetnek, és hozhatnak az abban foglaltakhoz képest szigorúbb szabályozást. 

Ilyen a lajosmizsei Szászpa Horgásztó is, ahol nemhogy más halával, de még a sajátjával sem készíthet fényképet, aki süllőt fog – legalábbis a parton biztosan nem. 

„Biztos vagyok benne, hogy egyikőtökben sem a rossz szándék munkál, de az bizonyos, hogy aki süllővel fotózkodik, az nem olvasta el alaposan a szabályzatunkat” – olvasható a horgásztó legfrissebb Facebook-posztjában. 

„Ha sporthorgász vagy, akkor soha, sehol ne fotózkodj süllővel!” – fogalmaznak az írásban, amelyben ki is fejtik, hogy miért nem tanácsolják ezt senkinek.  

„Ne tedd, ugyanis ezekre a halakra olyan rossz hatással van a stressz, hogy hiába engeded vissza egy gyors fotózás után, körülbelül 50 százalékuk elpusztul egy napon belül, és a víz tetején találjuk meg az élettelen testét! A süllők ilyenek! Ezzel legyünk tisztában, és ha nem megenni akarjuk (nálunk ez nem opció), akkor tegyünk le a fotózás emlékmegörökítő dicsőségéről!” – írták a bejegyzésben, majd kéréssel fordultak a horgászok felé.  

„Közvetlenül a víz felett akasszátok ki a horgot, és hagy ússzon azonnal vissza! Esetében a fertőtlenítő spray használata is mellőzendő, mert kisebb eséllyel lesz baja, ha nem fertőtlenítik, mintha percekig kint van a bölcsőben!” – indokolták a szigorú szabályokat. 

A Szászpa Horgásztó szabályzatában az ide vonatkozó passzus szó szerint így hangzik: „A süllőt a vízből kivenni nem lehet! A víz színe felett kell a lehető leggyorsabban kiakasztani a horgot a szájából és útjára engedni!”.

Szabályzatukban a többi között például arról is rendelkeznek, hogy Június 1-től szeptember 30-ig a tokhalat, illetve az albínó kecsegét tilos kiemelni a vízből és a parton fényképet készíteni róla. 

 

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotó: Szászpa Horgásztó FB-oldala)