2024. július 17. szerda | Elek, Endre
Aktuális

Hogyan kerültek ezek a férgek a Dunából fogott márnámra?

Hogyan kerültek ezek a férgek a Dunából fogott márnámra?

A márnákat támadják a különféle élősködők kívül és belül is. Több horgász fordult az utóbbi időben a Magyar Haltani Társasághoz (MHTT), hogy megtudja, milyen férgek támadták meg a halat, amelyet a Dunából fogott ki.

A márnákat támadó élősködők már nem először adnak témát a horgászoknak. Pár hónapja egy pecás a szobi rév feletti Duna-szakaszon fogott egy példányt, amelynek feldolgozása közben a hal belében élősködőket talált.

A Magyar Haltani Társaság (MHTT) a parazitát buzogányfejű féregnek (Pomphorhynchus laevis) azonosította. Ez a folyami halak egyik legközönségesebb élősködője. Leggyakrabban a márnában (Barbus barbus) fordul elő, de domolykóban (Squalius cephalus) és paducban (Chondrostoma nasus) is gyakori. 

Az élősködő korai alakja bolharákokban fejlődik, ezek elfogyasztásával kerül a márnába. Esetenként száznál több féreg is előfordul egy halban, s ez felelős a márnák soványságáért. Szerencsére humán jelentősége nincs a parazitának, a hal nyugodtan fogyasztható.

Sok esetben azonban nemcsak a márnák belében, hanem a testükön is megjelennek férgek. Ezeket szabad szemmel is jól lehet látni. Egy ilyen hallal kapcsolatban érdeklődött most S. P. az MHTT-nál. 

„Vác és Verőce határán, a Dunában fogtam ezt a márnát, melyet az élősködőktől megszabadítva engedtem vissza. Milyen élősködők ezek, és hogy lehet ennyi egy halon?” – kérdezte a meglepődött horgász.

Az MHTT válaszához egy fotómontázst is mellékelt (nyitóképünkön). „A jobb oldali képen látható, hogy a féreg felső része egy tapadókoronggal kapcsolódik a halhoz, és ebből következtethetünk arra, hogy az élősködő egy pióca” – írták. 

A társaság egyik szakértője azonban megállapította, hogy nem a közönséges halpiócáról van szó (Piscicola geometra), hanem a békapiócáról (Hemiclepsis marginata).

„Ez ritkább, mint a halpióca, de a dunai márnákon gyakori. Mivel a piócák csomókban rakják le petéiket, a kikelő fiatalok csoportjából több is rátapadhat egy közelben lévő halra. Ha sok tapad meg egy kisebb példányon, a vérszívásuk visszatarthatja a hal fejlődését, de életveszélyt általában nem okoz” – fogalmazott az MHTT.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: MHTT)