2022. január 18. kedd | Piroska
Aktuális

Már ki is fogták az első jelölt kecsegét a Dunából

Már ki is fogták az első jelölt kecsegét a Dunából

Nem kellett sokat várni, hogy partra kerüljön az első olyan jelölt kecsege, amelyet a közelmúltban végrehajtott telepítések során helyeztek a Dunába. A kifogott védett halakkal nyerhetnek is a horgászok.

A Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) által meghirdetett nagyszabású kecsegeprogram keretében a tervek szerint ősszel és tavasszal összesen 30 mázsa, 30 centi feletti kecsegét telepítenek a Duna hét, illetve a Tisza négy szakaszán. A szövetség azt szeretné elérni, hogy 2025-re úgy megerősödjön a hazai kecsegeállomány, hogy 1996 után újra fogható státuszba kerülhessen a tokfélék családjába tartozó faj. 

Az őszi halasításokra néhány napja került sor országszerte. Akkor hirdették meg a játékot is, amelynek lényege, hogy aki jelölt kecsegét fog a Dunán vagy a Tiszán, a megadottak szerint dokumentálja, és elküldi a Mohosznak, éves területi jegyet nyerhet.

Nem is kellett sokáig várni az első jelöl kecsege kifogására, ugyanis a Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron megyei Szövetsége arról tájékoztatott, hogy október 11-én a Dunába kihelyezett példányok közül már horogra is került egy darab. 

„A fogás tényét és körülményeit sporttársunk a kérésnek megfelelően elküldte a Mohosznak. Gratulálunk a fogáshoz, egyben köszönjük a segítő együttműködést, a tudományos program támogatását” – írta a megyei szövetség közösségi oldalán. 

A kecsegeprogramban nemcsak az állománynövelés, hanem a felmérés is fontos szerepet kap, a horgászok pedig amellett, hogy nyerhetnek, segíthetik a szakemberek munkáját is a monitorozásban. A sárga színű jelöléseket a halak hátúszója mögé, az izomzatba rögzítették egyik oldalán a Mohosz felirattal, a másikon pedig egy egyedi sorszámmal.

A Mohosz szerint a program a természet- és állományvédelmi szempontok érvényesülését is jól szolgálhatja, mert számos ország fajmentési, állománynövelési célprogramjának példája, szakmai megközelítése alapján a totális, adminisztratív tiltás helyett a közösségi érdekeltség megteremtése és párhuzamosan az aktív állományfejlesztési, védelmi beavatkozások ötvözete lehet egy faj számára az igazi biztonság, a jövő kulcsa és egyben záloga.

A kecsege fárasztása nagyon látványos, a hal horgászok eddigi beszámolói alapján rendszeresen kiugrik a vízből, ha horogra kerül. Nézd meg a videót ITT!

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(nyitóképünk illusztráció, az őszi kecsegetelpítésekkor készült)

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!