2023. szeptember 26. kedd | Jusztina, Pál
Aktuális

Négyezer pontytetemet gyűjtöttek be a Balatonon május 15-ig

Négyezer pontytetemet gyűjtöttek be a Balatonon május 15-ig

Még csak a május 15-i állapotok ismertek a Balatonon begyűjtött ponytetemekről, de már most kijelenthető, hogy 2020 óta az idei évben lesz a legmagasabb a szám.

Hosszú cikk jelent meg a Pesti Srácok nevű internetes oldalon a balatoni behúzós, bojlis pontyhorgászatról, annak környezetre gyakorolt hatásáról, a tavaszi pontyelhullásokról, a nagylétszámú pontyfogó versenyekről. Az írásban a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) álláspontja is megjelenik.

„A ponty tavaszi pusztulása sajnos évek óta országos jelenség, oka egy pontyspecifikus betegség, amely a horgászati tevékenységtől független (...) A tömeges elhullást emellett azért sem okozhatta az IBCC, mert az elhullások már a verseny előtt elkezdődtek, mert az elhullások országosan számos vizünkben történnek, és mert az őszi ugyanilyen balatoni pontyfogó versenyek (pl. NBBH) időszakában nincsenek elhullások. Tehát a tömeges elhullást nem az IBCC okozza, hanem az esemény egyszerűen szerencsétlenül egybeesik a pontyelhullás időszakával” – írta a BLKI.

Az intézet szerint a táplálék-összetétel kétségkívül jelentős hatással van a halak testösszetételére és húsminőségére (ideértve természetesen az ízt is). Tényként kezelik azt is, hogy a balatoni ponty- és keszegállomány nagy mennyiségben fogyaszt etetőanyagot. 

„Ugyanakkor táplálékuk döntő részét még mindig a természetes táplálékok alkotják, így az etetőanyag-használat jelenlegi mértéke nem okozhat romlást a balatoni halak húsminőségében. Ugyanígy, ha egyes etetőanyagok nem fedezik teljes mértékben a halak aminosav- vagy zsírsavigényét, a mellette fogyasztott nagy mennyiségű természetes táplálék kompenzálja azt. Kisebb, intenzíven horgászott vizek esetében az etetőanyagok viszont valóban fő táplálékai lehetnek a halaknak. Az intézetünk kutatási területén kívül esik a balatoni halállomány gasztronómiai értékének nyomon követése; az általános vélekedés azonban továbbra is egyértelműen igazolja a balatoni halak kimagasló húsminőségét” – nyugtatták meg a halfogyasztókat.

A BLKI szerint ökológiai szempontból a behúzós horgászat hatása nem tér el lényegesen más, etetőanyag-használattal járó horgászati módszer hatásától. 

„Az ökológiai hatást itt is elsősorban az etetőanyag-használat mértékétől függő tápanyagbevitel, és a kifogott és elvitt halak mennyisége befolyásolja. A versenyhorgászat e két szempontból eltér a „szokásos” horgászattól, mert gyakran jóval nagyobb az egy horgász által egy nap alatt bejutatott etetőanyag mennyisége, valamint ilyen eseményeken minden halat vissza kell ereszteni a vízbe, és így nem történik halhús formájában tápanyagkivétel a vízből, amely ellensúlyozhatná az etetőanyagok hatását. Tehát versenyhorgászat során általában nagyobb az egységnyi horgászati időre jutó tápanyag terhelése a víznek. Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy a problémát felismerve az etetőanyaghasználatot már számos verseny szervezői igyekeznek korlátozni; így például a Balatonon is” – fogalmazott a BLKI.

A Pesti Srácokon közzétett cikkben megszólal Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója is, aki a balatoni, leginkább tavasszal jelentkező pontyelhullásokkal kapcsolatban a következőket írta: 

„Szórványos mértékű elhullásról akkor beszélünk, ha egy vízterületen az egy fajból származó tetemek száma az 1 db/hektárt eléri. (Csak a szemléltetés kedvéért: ha egy átlagos méretű 10 hektáros horgásztavon bekövetkezik ilyen mértékű elhullás, tehát 10 db elpusztult halat találnak, legyintenek rá, vagy sokszor észre sem veszik.) Ez a szórványos szint a Balaton és vízrendszere esetében 63.000 db elhullott egyed esetén lenne kijelenthető. Egy bizonyos ponton megjelenő több tetem nagy vízfelületről sodródik össze, az aktuális szél- és áramlási viszonyoknak megfelelően. Így természetes, hogy egy nádöbölben, mólószárnyak mentén, csatornákon egy helyen több pontytetemet is találunk, míg esetleg kilométer hosszan csak egy-egy tetem tűnik fel, vagy annyi sem”.

Szári Zsolt egy táblázatot is mellékelt, amelyből kiderül, hogy 2015 óta hogyan alakult a begyűjtött tetemek száma. 

2015: 240

2016: 2835

2017:1601

2018: 3353

2019: 5124

2020: 1617

2021:1113

2022: 3817

2023 május 15-ig): 4008

A Pecaverzumon megjelent korábbi cikkek gyűjteménye a témában: (a címre kattintva megnyílnak a cikkek)

Súlyos gondot okozhatnak a horgászati szokások a Balatonnál

Dr. Istvánovics Vera: Nem megalapozottak a balatoni etetőanyag-jelentés adatai

Az etetőanyagok korlátozását fontolgatják a Balatonnál

A hallisztes etetőanyagot használó C&R horgászok okozzák a legnagyobb foszforterhelést

Megcáfolták, hogy a bojlis versenyek okoznák a balatoni pontyok pusztulását

Évről évre egyre durvább a tavaszi pontyelhullás a Balatonnál

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitóképünk illusztráció, forrása: pixabay.com)