2024. június 20. csütörtök | Rafael
Aktuális

Videó: tömegesen ugráltak ki a vízből a busák Szegednél

Videó: tömegesen ugráltak ki a vízből a busák Szegednél

Az utóbbi időben egyre több magyarországi helyszínen készítenek videót arról, hogy busák tömegesen kiugrálnak a vízből. 

A szeged365.hu egyik olvasója Újszegeden, a Tisza-Maros torkolatnál lett figyelmes a jelenségre, a megörökített felvételt pedig elküldte a helyi szerkesztőségnek.

„Busák vonulása látható, ritka jelenség, de ha előfordul, akkor általában az évnek ebben az időszakában szokott. Kiváltó oka hajó és a kajakosok mozgása volt” – írta Ádám a felvételhez, amelyet az elmúlt hétvégén rögzített.  

Látva a rengeteg repülő busát, a folyóparton tartózkodó kutyák ugatva indultak meg a víz felé, mert ilyet ők még nem nagyon láttak.

Az inváziós busa táplálkozásával okozza a legnagyobb problémát, hiszen planktonevő. A plankton pedig az ikrából kikelő őshonos halivadékok táplálékforrása. Ha a busa eleszi előlük, és nem jutnak elég planktonhoz, szó szerint éhen halnak.

Busaügyben szakemberek, haltani kutatók már többször megkongatták a vészharangot, de a korábbi években érdemi előrelépés a faj visszaszorítása érdekében nem történt, idén azonban mintha elmozdulás lenne érzékelhető.

Dérer István, a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) elnökhelyettese a nyár folyamán kétszer is megszólat a témában. Először a busahorgászat szabályozását lengette be, majd pedig egyértelműsítette, hogy fő horgászszövetségi feladat a jövőben a szelekciós busahalászat – mint közfeladat – forrásainak megszerzése, a munka megkezdése, majd állandósítása.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (Mate) Halászati Kutató Központjának munkatársai sem ülnek tétlenül a babérjaikon: júniusban az Amerikai Egyesült Államokba utaztak, hogy a busák elleni védekezésről egyeztessenek, betekintést nyerjenek az ottani gyakorlatba, tapasztalatokat szerezzenek. 

Ha várható is változás akár a horgászokat érintő szabályozásban, akár a szelekciós halászat vonatkozásában, arra biztosan leghamarabb már csak jövőre kerülhet sor.

Korábbi busatumultusos, busatáncos videóinknak készítettünk egy külön linket: ITT VAN MINDEN EGY HELYEN, NÉZD MEG!

Hogy mi áll a busatánc hátterében, azt pedig szakember magyarázza el EBBEN A CIKKBEN. KATT!

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Szeged365 FB-videó képernyőfelvétel)