2024. július 16. kedd | Valter
Nagy fogások

Női pecás tarolta le a Tiszát: 65 darab busát fogott egy horgászat alatt!

Női pecás tarolta le a Tiszát: 65 darab busát fogott egy horgászat alatt!

Rövid idő alatt a nulláról képezte ki magát professzionális busahorgásszá Tamási Andrea, aki két alkalommal fogott összeen 101 darab busát Kiskörénél. Második pecáján 51 óra alatt (amiből 8 órát aludt) 65 busát szedett ki a Tiszából.  

Egy éve úgy vágott bele a busázásba Tamási Andrea, hogy fogalma sem volt arról, hogy mi fán terem a célzott horgászata ennek az inváziós fajnak. Az egyik horgászcsatornán látott filmeket, és attól jött meg a kedve.

„Tavaly július végén úgy kezdtem el busázni, hogy még életemben nem láttam busát, még azt sem mutatta meg senki, hogy néz ki. Hat napot ültem a parton az első busámért” – kezdte a Pecaverzumnak Andrea, aki az eltelt időszakban sikeres busaspecialistává fejlesztette magát. 

Rendszerint feeder bottal fenéken pecázik, és amikor beindul a busaszezon, nem is megy más halra. Korábban próbálkozott az úszózással is, de inkább kevesebb, mint több sikerrel, így maradt a jól bevált és már kitapasztalt módszernél. 

Országos engedéllyel rendelkezik, sokat horgászik a Pilismaróti-öbölben, de más helyekre is szívesen ellátogat. Az elmúlt időszakban kétszer is Kiskörét vette célba, ahol szabályosan „hadat üzent” a busáknak. 

A duzzasztó alatti rész – ahol lement a víz és kisebb lett a sodrás – ideális helyszínt biztosított, mert lehetett etetést kialakítani.

Az első horgásztúrán két hete is elképesztő mennyiséget fogott, amit az elmúlt hétvégén még tovább tudott fokozni, így összesen egészen pontosan 101 darab busát terelt szákba, ami ugye még kiskutyából is soknak számít, hát még halból!

„Az első alkalommal 36-ot fogtam, akkor kitartottam éjfélig, de 21:15 után már nem volt kapásom. Legutóbb péntek déltől vasárnap délutánig, 51 óra alatt sikerült 65 darabot fognom, 20 óra után már nem is erőltettem, de hajnalban már egyből kezdtem, ahogy látni lehetett a botokat” – összegezte az elképesztő fogási teljesítményt számokban Andrea. 

A két peca alatt a legnagyobb példány 8 kilós volt, míg az átlagtömeg 2,5 kiló körül lehetett. Minden busának természetesen szabályosan, a szájába akadt a horog. 

Nem mérték le, hogy a partra terelt busák összesen hány kilót nyomhattak, de a megbecsült méretből egy egyszerű fejszámolással megkapjuk, hogy ez bizony sacc per kábé 250 kiló. 

„Csináltam a fogási naplóban egy olyan oszlopot is, hogy »darab«. Az idei évben már 133-nál tartok” – árulta el Andrea, aki a busán kívül semmilyen más halat nem visz el vadvízről, sőt enni sem eszik halból, csak busát. 

„A Lázbérci-víztározón is tag vagyok, onnan szoktam néha elvinni pontyot anyukámnak, ha kér” – tette hozzá.

A családban nemcsak ő pecázik, hanem a párja, és az egyik lánya, a 11 éves Luca is, akit rendszeresen visznek magukkal. Legutóbb azonban lebetegedett, így nem mehetett velük. Korábban azonban ő is fogott nagy busákat, sőt élete első úszós horgászversenyén egy 7 méteres spiccbottal ezüstérmet szerzett.

A sikeres busahorgászat alapjának a megfelelő etetőanyagot tartja Andrea, aki egyébként a King Baits teszthorgásza. „Úgy kell bekeverni a kaját, hogy az tényleg felhősítsen” – magyarázta.

De fontos továbbá az éles horog is – folytatta. 

„Minden dobás előtt ellenőrzöm a horog hegyét, és ha nem megfelelő, akkor lecserélem. Mindig tartok magamnál előre kötött előkéket, amelyek nincsenek lefülezve. A 65 halhoz 7-8 horogra volt szükség. Fontos továbbá, hogy ne sima bordás kosarat használjunk, hanem olyat, amelyik rendelkezik legalább 80-100 gramm önsúllyal. Én általában 10-12 méterre horgászom magam előtt 2-4 méteres vízben. Most az előke hossza 6-8 centiméter volt, Pilismaróton a nagyobb busák miatt ennél is lehet hosszabb” – részletezte. 

Adódik a kérdés, hogy ennyi halhoz hány mélyműtőnek kell lennie otthon, de nincs szükség egyre sem, mert a saját fogyasztáson felüli mennyiséget ismerősöknek, családtagoknak szokta elajándékozni. Persze azért olyanra is van példa, hogy a parton elkészítik a busát.

Nézd meg a busa szakszerű feldolgozását ITT, egy remek busakaviár receptért pedig KATTINTS IDE!

Hatalmas busakaravánt filmeztek az Alsó-Tiszán. A videóért KLIKKELJ IDE!

Tavaly a Körösön egy horgászpáros 70 busát ejtett el egy délelőtt alatt. Fotók és a sztori ITT

Még több friss hírért KATTINTS IDE!