2023. december 2. szombat | Melinda, Vivien
Nagy fogások

Termetes dunai galócával hozott össze a sors egy pergető horgászt a Dunán

Termetes dunai galócával hozott össze a sors egy pergető horgászt a Dunán

Nem túlzás állítani, hogy fantasztikus, talán az év eddigi legfigyelemreméltóbb horgászsikere történt május 30-án, kedden 17 és 18 óra között a Duna Komárom-Esztergom vármegyei szakaszán. A dunai galóca (Hucho hucho) fokozottan védett halfaj Magyarországon, természetvédelmi értéke százezer forint.

A fogásról elsőként a Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetsége (Kemhesz) számolt be. „Farkas Csaba horgásztársunk egy remek hírrel szolgált nekünk. Nagyon ritka halfajt sikerült zsákmányolnia pergető módszerrel: egy dunai galócát. Hatalmas gratulációt küldünk számára!” – írták a posztban. 

„Pár dobás kis crankkel, a part mellett hatalmas ütés érkezett be, majd brutális hajlás a botban. Erősebbnél erősebb kirohanásokkal ment az ellenfél, gondolatban már egy jó harcsára kezdtem el gyanakodni, de aztán tíz perc múlva hatalmas öröm ért, amiben szerintem a Dunán az elkövetkező ötven évemben nem lehetséges. Első felhúzásnál kicsit meglepődtem, mivel ilyen fej- és szájszerkezettel még nem találkoztam. Mint kiderült, egy hatalmas dunai galócával sikerült összekeverednem, akit nagy áldozat árán, de képre tudtam csalogatni, majd tovább engedni. Ezúttal is Köszönöm a Dunának, hogy szerintem életem halát tarthattam a kezemben” – fogalmazott élménybeszámolójában Farkas Csaba.

A horgász a Pecaverzum érdeklődésére részletesebben is elmesélte a fogás körülményeit. „Balinozni szeretettem volna, a harmadik dobásra jött, egészen közel a parthoz, körülbelül egy méterre. Egy bokortő mellett húztam el a csalit, és ott ütött rá. A harcsán kívül még lazacra is gondoltam hirtelen, aztán a fejéről egyből felismertem. Megvolt a veszélye, hogy elmegy a hal, három méterre a parttól ugyanis egy hatalmas tuskó feküdt a víz alatt, de igyekeztem távol tartani a halat attól a területtől” – nyilatkozta honlapunknak Farkas Csaba.

A felszerelését tekintve egy 183 centiméteres, 0,5-8 grammos dobósúlyú pálcát használt 6-os fonottal, 23-as fluorcarbon előkével, ami bőven ultra lightnak számít. 

„Vélhetően az áradás valahonnan lehozta. A Győr feletti részen, a szigetközi ágban többször fogtak már dunai galócát, de lejöhetett az Ipolyból és a Garamból is” – vélekedett Farkas Csaba. 

A hal pontos „paraméterei” nem ismertek, de a horgász szerint 80 centiméter lehetett a hossza, a tömege pedig körülbelül 6 kilogramm. Azért nem mérték le a halat, mert nem akarták kínozni, és minél hamarabb szerették volna épségben visszaengedni. 

„Én sporthorgász vagyok, megfogom, lefotózom és visszarakom, nem szoktam méregetni a halakat, néha egy-egy nagyobb balin képez csak kivételt” – árulta el Farkas Csaba. 

A Kemhesz emlékeztetett, hogy a dunai galóca korábban csak a Duna felső és középső szakaszának vízgyűjtő területén, különösen magában a Dunában és mellékfolyóiban élt, napjainkban a Rajna és a Rhone vizeibe telepítik. 

Magyarországon a Duna és a Tisza felső szakaszán, valamint a Dráva-Mura vízrendszerében fordul elő, de nagy állományai itt sincsenek. Alkalmi előfordulásokat jeleztek már Kettős-Körösből és a Sajóból is. 

„A hazai Duna-szakaszról eddig ez legalsó előfordulási pont, amiről tudomásunk van. Ez azért számít szenzációs adatnak” – nyilatkozta a Pecaverzumnak Sallai Zoltán halkutató, a Magyar Haltani Társaság (MHTT) elnökségi tagja.

Ezt az információt erősítik meg Schmidt-Kovács Bencének, a Kemhesz szakmai igazgatójának a szavai is. „A mi szakaszunkon nem hallottunk még ilyen fogásról, fokozottan védett halfaj, amelynek százezer forint a természetvédelmi értéke. Nagy szenzáció, és mutatja azt is, hogy a Duna jó állapotban van, mert ez a tiszta vizeket kedvelő halfaj is megtalálható benne. Ez egy indikátorhal, így ez egy visszajelzés is, hogy a vízminőség rendben van” – mondta Schmidt-Kovács Bence szakmai igazgató. 

Az országos rekordlistán védett halak nem szerepelnek, így a dunai galóca sem.

Tavaly novemberben Tiszakanyárnál fogtak egy 5,5 kilós, 70 centis példányt. Nézd meg a halat ITT!

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(fotók: Kemhesz)