2023. december 2. szombat | Melinda, Vivien
Aktuális

Fél évszázados halkutatási adatokat írt át a Komárom-Esztergomban fogott dunai galóca

Fél évszázados halkutatási adatokat írt át a Komárom-Esztergomban fogott dunai galóca

A Duna olyan szakaszán fogtak idén dunai galócát (Hucho hucho), ahonnét az elmúlt ötven évben csak egyszer került elő ez a fokozottan védett faj. A Magyar Haltani Társaság (MHTT) szerint a Komárom-Esztergom vármegyei megjelenése a halnak különösen értékes adat, legnagyobb folyónkban ez a legalsó észlelési helye.

Nem túlzás állítani, hogy fantasztikus, talán az év eddigi legfigyelemreméltóbb horgászsikere történt május 30-án, kedden 17 és 18 óra között a Duna Komárom-Esztergom vármegyei szakaszán, ahol Farkas Csaba egy 80 centiméteres, 6-7 kiló körüli dunai galócát fogott pergetve.

A szerencsés horgász elmondta, a köztudottan áramláskedvelő galóca nem a sodrásból került elő, hanem a szélvízben, csupán egy méterre a parttól, és akkor vágott rá a kishalat utánzó műcsalira, amikor azt egy bokor töve mellett húzta el.

A fokozottan védett, százezer forint természetvédelmi értékű hal előkerüléséről a Pecaverzum is beszámolt. Már akkori cikkünkben jeleztük, hogy a galóca felbukkanása a Duna azon szakaszán szenzációs adatnak számít. Ezt erősítik meg a MHTT honlapján most megjelentek

A galóca ritkaság vizeinkben. Kisebb állományai élnek a Duna és a Tisza hazai felső szakaszán, továbbá a Dráva és Mura egymással szomszédos részein, de alkalmanként egy-egy a Sajóból és a Körösből is előkerült az utóbbi években – emlékeztetett az MHTT. 

Mint írják, a Komárom–Esztergom vármegyei adat azonban azért különösen értékes, mert az utóbbi ötven évből a hazai Dunának főként csak a győri és a Győr fölötti szakaszáról (Ásványráró, Dunaremete, Dunasziget, Dunakiliti) van bizonyított előfordulása a fajnak, ez alatt csak egyszer került elő egy fiatal példánya, 2016-ban Tátról. 

Legnagyobb folyónkban tehát a galócának ez a legalsó észlelési helye – rögzítették a fontos tényt. 

A galóca a világ legnagyobb termetű pisztrángféléje, kedvező táplálkozási körülmények között testhossza akár a másfél métert, tömege az 50 kilogrammot is meghaladhatja.

Részletek a májusi fogásról ITT.

Kíváncsi vagy Magyarország negyven őshonos, de nem fogható halfajára? AKKOR NYOMD MEG EZT!

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(fotók: Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetsége)