2024. november 22. péntek | Cecília
Aktuális

Itt az amurszezon, ezeket kell tudnod a sikerhez!

Itt az amurszezon, ezeket kell tudnod a sikerhez!

Beköszöntött a kánikula. A forróságban pedig megindult az amurszezon. Minél melegebb a víz, annál hevesebben táplálkozik ez a halfaj. Fárasztása óriási élmény, hiszen kőkemény harcos, nem véletlenül hívják a vadvizek torpedójának. Az elnevezése nemcsak az alakjára utal, hanem heves kitöréseire is, ami még a rutinos horgászokat is próbára teszi a fárasztás során.

A legnagyobb amurok a kis csatornákban találhatóak, ahol érintetlenül élhetik az életüket. Kifejezetten jó hely a Kiskunsági-főcsatorna, a Duna–Tisza-csatorna, a Duna–völgyi-főcsatorna, a Ráckevei-Soroksári Duna (RSD), valamint az élő Duna. Az utóbbira jár amurozni az ismert versenyhorgász, Jakubecz Kálmán – írja a Bors.

– Az amurt főként homokos, sóderes helyen találjuk, de a leszakadó, köves partszakaszokat is nagyon kedveli. A sekélyebb, egyméteres víztől egészen a 3-4 méteresig megtalálható. Amikor húsz fok fölé megy a Duna vízhőmérséklete, akkor kezdenek csak igazán aktív táplálkozásba, igazi nyári halak – fogalmazott a lapnak Jakubecz.

A versenyhorgász arról is szót ejtett, mivel kifejezetten növényevő halról van szó, ezért kukoricával és tigrismogyoróval lehetünk a legeredményesebbek.

– De bármi más növényi eredetű táplálék is szóba jöhet: lucerna, alga, nád, különböző vízparti gyümölcsfák termései – nyilatkozta a profi pecás, aki hangsúlyozta: ne spóroljunk az etetéssel.

– Natúr, forrázott vagy főzött kukoricás etetést szoktam alkalmazni, csalinak pedig egy szem 16 milliméteres pop-upot szoktam használni, amelyet egy úgynevezett Ronnie Rig horogelőkén kínálok fel. A lebegtetés nagyon fontos, mert így biztosíthatjuk a jó akadást – mutatott rá.

Jakubecz Kálmán szerint az amur csodás hal, mert rendkívül kiszámíthatatlan. 

– Egyik pillanatban olyan, mintha a miénk lenne, mintha már megadná magát, következő pillanatban, ahogy húzzuk a szák felé és meglátja, hatalmas erővel tör vissza a sodrásba. Ha nem fárasztjuk ki eléggé, és idő előtt megszákoljuk, képes átszakítani a merítőt egy erősebb kirohanással. A fék mindig legyen jól beállítva, mert ennél a halnál semmi sem biztos, míg a vízben van – teszi hozzá a dunai horgász, aki azt is elárulta, mekkora volt a legnagyobb amurja. 

– A személyes rekordom egy 23,20 kilós példány volt, de fogtam 21 kilósat is, mindkettőt a Dunából. A mai napig őrzöm emlékét, felejthetetlen fárasztás egy ilyen halat partra terelni – emlékezett vissza kiemelkedő fogásaira. 

Tudtad, hogy a tigrismogyoró pofonegyszerűen termeszthető? Részletek ERRE!

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Jakubecz Kálmán FB-oldala)