2023. december 1. péntek | Elza
Aktuális

Nagyon sok gázolajra van szükség, hogy megmentsék a Natura 2000-es horgászvizet

Nagyon sok gázolajra van szükség, hogy megmentsék a Natura 2000-es horgászvizet

A Natura 2000 védelem alatt álló szedresi Ős-Sárvíz vízutánpótlása régóta megoldatlan kérdés, most viszont annyira rosszra fordult a helyzet, hogy azonnali beavatkozásra volt szükség. Szeptember 3-án, szombaton sikerült kiépíteni egy 622 méteres vezetéket, és egy szivattyú segítségével a Nádor-csatornából vizet átvezetni. Horgászati tilalom lépett életbe, és elindult egy gyűjtés. 190 ezer köbméter vízre lenne szükség, amihez 50 milllió forintnyi gázolaj kellene. 

A csatorna jellegű, vadregényes, sokak által romantikus jelzővel illetett, kanyargós vízterület a Duna-Dráva Nemzeti Park (DDNP) északi részén terül el Tolna megyében. A Szedres és Vidéke Horgász Egyesület elnöke, Erdélyesi János 2013 óta folyamatosan figyeli és dokumentálja a vízszint alakulását, ami már tavaly elérte a kritikus értéket.

A Natura 2000 védelem alatt álló szedresi Ős-Sárvíz ügyében tavaly úgy tűnt, elmozdulás lehet, és megoldódhat a 14 hektáros vízterület vízutánpótlása, aztán mégsem történt semmilyen lépés az illetékesek részéről a végleges megoldás irányába. (Erről bővebben ITT és ITT.) 

Az idei extrém szárazság a Sárvizet sem kímélte. Percenként 1,6 köbméter párolgott el, július közepétől augusztus közepéig, négy hét alatt 46 centi víz tűnt el. 

Ekkor a Szedres és Vidéke Horgász Egyesület és a Szedresi Sziget Egyesület vezetősége vízkivételi engedélyért folyamodott, amelyet meg is kaptak. Lehetővé tették számukra, hogy a 600 méterre folyó Nádor-csatornából szivattyúzzanak át vizet – tudta meg a Pecaverzum Erdélyesi Jánostól, a Szedres és Vidéke Horgász Egyesület elnökétől. 

A szervezési munkálatok szeptember 3-án, szombaton értek célba: elkezdődhetett a vízpótlás. Ezen a szakaszon kellett a vezetéket kiépíteni: 

„Egy sióagárdi vállalkozótól kaptunk 200-as átmérőjű műanyag csöveket 12 méteres szelvényekben, egy szedresi vállalkozótól pedig egy 50 éves, dízelmotoros Csepel szivattyút, amelyet egy autószerelő technikus átnézett, és beüzemelt. A csöveket több mint 20 ember reggel 7-től fél 3-ig összeszerelte, 622 méteres lett a vezeték, közben a szivattyút telepítettük a partra. Egy hegesztő elkészítette a szívócsonkot megfelelő szögben, és megcsinálta a toldást a szivattyú és a cső között, így elindulhatott a víz a Nádor-csatornából az Ős-Sárvíz irányába” – nyilatkozta honlapunknak Erdélyesi János.

Elmondta azt is, jelenleg 190 ezer köbméter hiányzik a tóból, hogy csordultig legyen. Ez 135 centi vízoszlopot jelent a 14 hektárra vetítve. Vannak szakaszok, amelyek teljesen szárazak, az egyéb részeken pedig a vízállás körülbelül 40 ceti. A halak is ott álltak össze, szerencsére még pusztulás nem történt.

„Nem akarjuk, és nem is tudjuk feltölteni teljesen, mert arra még az unokáink gatyája is rámenne” – egyértelműsítette az elnök, aki pontosan kiszámolta, mennyibe is kerül a vízpótlás. 

A 18 éve nem üzemelt szivattyú csak úgy zabálja a gázolajat, óránként 8-10 litert eszik. Gyári adatai szerint 2 köbméter/perc teljesítményre képes, de a kalkulációba 1,5-et vettek. Naponta 12 órát tervezik üzemeltetni a szerkezetet. A cél 56 ezer köbméter, ami 40 centi vízszintemelkedést jelentene.

Így dolgozik az 50 éves szivattyú: 

És akkor jöjjenek a számok. 1 köbméter víz átszivattyúzása 892 forint. A teljes költség így közel 50 millió forintra rúg. 

„Eddig a DDNPI biztosított 400 ezer forint támogatást, illetve az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. jelezte, hogy mérlegelik a támogatás lehetőségét. Önerőből 7-10 napig tudjuk majd üzemeltetni a szivattyút” – árulta el Erdélyesi János. 

Az pedig csupán a tervezett mennyiség 15-20 százalékára elég. A számítások szerint naponta 1080 köbméter víz kerülhet át a Nádor-csatornából az Ős-Sárvízbe, ami azt jelenti, hogy összesen 52 napig kellene üzemelni az öreg gépezetnek. 

„Tudtuk, hogy ez költséges verzió, de nem maradt más megoldás. Csak a gázolajon és a segítségen múlik, hogy meddig tudjuk üzemeltetni. Komoly támogatásra lenne szükségünk, ezért az egyesületi tagok, külsősök, természetjárók, természetvédők segítségét kérjük, hogy minél tovább tudjuk üzemeltetni” – fordult az Ős-Sárvíz sorsát a szívükön viselő leendő támogatók felé.  

Az egyesületük számlaszáma, ahová várják a felajánlásokat: 70600092-10000647. Minden egyes forint 112 liter vizet jelent. 

Az Ős-Sárvíz halgazdálkodási területén szeptember 3-án 18 órától általános horgászati tilalom lépett érvénybe visszavonásig.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Pecaverzum-montázs, képek forrása: Szedres és Vidéke Horgász Egyesület FB-oldala)