2024. július 16. kedd | Valter
Aktuális

Összegezte terveit a Mohosz. Ez várható a jövőben!

Összegezte terveit a Mohosz. Ez várható a jövőben!

Február 8-án, csütörtökön megnyitotta kapuit a FeHoVa – Fegyver, horgászat, vadászat nemzetközi kiállítás a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. A megnyitóbeszédet tartók között helyet kapott a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) elnökhelyettese is.

„Magyarország kormánya elismeri és támogatja az elmúlt évek horgász- és horgászszervezeti erőfeszítéseit. Tavaly két lépcsőben sor került egy igen jelentős jogszabály-módosításra, amely szándékaink szerint hosszú évekre rendezi a közös feladatokat, benne a közfeladatokat. Új fogalmakat is alkottunk. Már van halgazdálkodást támogató hajó vagy éppen horgászkikötő” – mondta Dérer István a Mohosz honlapján megjelentek szerint. 

Megemlítette, hogy a módosítások nyomán állami horgászokmány szintre emelkedett a 2024-től megújult Magyar Horgászkártya, ennek logikus feltételeként a horgászszövetségi HORINFO szakrendszer pedig összekapcsolódott a Belügyminisztérium központi személyi- és lakcímnyilvántartással. 

Tájékoztatása szerint már közel kétszázezer horgász újította meg adatait és így a kártyáját, azonnal megkapva a digitális változatot. A plasztikalapú kártyák postázása február 7-én kezdődött el – tette hozzá. 

A horgászapplikációval kapcsolatban közölte, a regisztrált horgászok számára márciusban „elindul”. „Megteremtődtek a jogi feltételei annak is, hogy 2025-től – a horgász választása szerint – akár minden okmány kiváltását majd otthonról lehet intézni, ideértve az egyesületi tagság létesítését, megújítását is. Ha akarjuk, majd jövőre elektronikusan vezethetjük a fogási naplónkat is a napsugaras vízpartokon” – emlékeztetett.

Szólt arról is, hogy idén meg fogják újítani fő szakmai felügyeleti partnerünkkel, az Agrárminisztériummal megkötött közfeladat-ellátási szerződésüket, a Honvédelmi Minisztériummal országos sportági szakszövetségként tovább dolgoznak „a világelső nemzeti horgászsport fejlesztéséért”, a Miniszterelnöki Kabinetirodával pedig közösen munkálkodnak „a kiemelt társadalmi kapcsolatok felelős koordinációjáért”. 

„Talán nem okoz meglepetést, hogy terveink szerint a közös célok, a halak, a vízpartok védelmében megoldásra váró feladatok és nem utolsó sorban a több ezres átfedő tagság okán a vadászok szervezeteivel is megújítjuk majd az eddig is sikeres együttműködésünket” – hangsúlyozta Dérer István.

A Mohosz elnökhelyettese szerint jól tudják, hogy a jövőben kulcsfontosságú lesz a kárókatona-kérdés érdemi megoldása, de a busák és törpeharcsák inváziójának hangsúlyosabb kezelése is

„Ezen utóbbi halgazdálkodási ügy csak egy abból a több tucatból, melyek megoldása érdekében a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem jogelődjével megkötött együttműködési megállapodást stratégiai szintre emeljük, egyben – a Debreceni Egyetem, mint társintézmény jelentős szerepvállalása mellett – büszkén indítjuk el – már idén márciusban – az Európában is egyedülálló horgászvezetői másoddiplomás szakképzést is” – jelentette be. 

Tavaly október 26-án a Budapesten rendezett Konszenzus Szakkonferencián mutatták be a Nemzeti Horgászturisztikai Stratégia 1.0 tervezetét, amely 2030-ig tartalmaz koncepciót, és amelyet több minisztérium közreműködése mellett a Miniszterelnökség Aktív Magyarországért Felelős Államtitkársága mentorál. 

„A véglegesített, most készülő változat kormányhatározattal történő elfogadása idén tavaszra tervezett. Ekkor egy több évtizedes múltra tekinthető hiánypótlás történhet meg, mert végre megvalósulhat az Országos Horgászturisztikai Hálózati Program, hazánk legnagyobb civil szervezetének hiánypótló infrastrukturális támogatása. Úgy ítélem meg, hogy közel a pillanat, amikor a horgászok támogatásával megvalósított rendszerszintű változtatásokat elismerve a kormány zöld utat ad az álmunk beteljesítéséhez, a világon sok helyen virágzó horgászturisztika rendszerszerű elismeréséhez, majd a program megvalósításával – és ezt érdemes kihangsúlyozni – a bárki által elérhető, minőségi vízparti szolgáltatások átgondolt, fokozatos, fenntartható és hálózatos jellegű fejlesztéséhez” – mondta Dérer István. 

„Számokkal, mutatókkal alá alátámasztható, költséghatékony, társadalmilag hasznos és hosszabb távon is fenntartható” minden, amit szeretnének – fogalmazott.

„Az uniós és hazai források legalább arányos biztosítása, a felzárkóztatás esélyének célzott állami támogatásokkal történő megteremtése, a haltermelés és a horgásztatás biztonsága, szükséges fejlesztése kulcsfontosságú igény és egyben kérés részünkről a kormányzat felé. Addig is tesszük tovább a dolgunkat. A biodiverzitás, a halőrzés és a haltelepítések fenntartását. A rászorultak támogatását. A gyermekek, az ifjúság nevelését. A jövő, a közös jövőnk biztosítását” – fejtette ki részletesebben a célokat.

Dérer Istán teljes beszéde ITT olvasható el. 

Fotógaléria a kiállítás első napjáról:

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: freepik.com, fotó: Pecaverzum)