2022. május 21. szombat | Konstantin
Aktuális

Van, ahol speciális szabályokkal védik a keszegeket és a ragadozókat is

Van, ahol speciális szabályokkal védik a keszegeket és a ragadozókat is

Speciális szabályok vonatkoznak a ragadozóhalakra horgászókra Hajdú-Bihar megyében. Kis keszeggel például nem is lehet csalizni, mert 15 centiméteres méretkorlátozással védik. Újdonság idéntől a megyében, hogy megemlték a csuka elvihető méretét 40-ről 50 centire. 

A horgászok már megszokhatták, hogy hiába az Országos Horgászrend (OHR), már egyre több vízkezelő alkalmaz eltérő szabályokat. Ilyen jellemzően a ponty 35 centis méretkorlátozása, vagy a halmatrac alkalmazása. E két témakörben az utóbbi időben írunk több cikket is, amelyek ITT, ITT és ITT érhetők el. 

Szintén érdemes tisztában lenni azzal, hogy Hajdú-Bihar megyében milyen előírások érvényesek a ragadozóhalas horgászokra, ugyanis azok nagymértékben különböznek az OHR rendelkezésitől. 

A területspecifikus szabályokról a 22 ezer tagot számláló Hajdú-Bihar Megyei Horgász Szervezetek Szövetségének ügyvezető elnöke tájékoztatta a haon.hu-t.

Cserepes Ernő elmondta, éjszakai horgásztilalom van érvényben a szövetség kezelésében lévő valamennyi nem folyóvízterületen január 31-éig. Ilyenkor este 22 óra és reggel 6 óra között tilos a horgászat. 

A vermelő harcsa nyugalma érdekében annak fogása és megtartása egészen február végéig nem engedélyezett. A halradar használata pedig március 15-ig tiltott. 

„Pergető horgászattal leginkább csukára, süllőre, sügérre, harcsára, balinra mennek a horgászok. Ehhez lehet műcsalit vagy élő csalit használni. Előbbit meg lehet venni a boltban. Az utóbbinál viszont Hajdú-Bihar megyében csak a 15 centiméter feletti keszeget lehet használni. Továbbá csak abban a vízben lehet élő csalizni, amelyből a horgász azt kifogta” – hangsúlyozta ügyvezető elnök. 

Mivel a Hajdú-Bihar megyei szövetség területén javarészt folyóvizek vannak, így azokon az éjszakai horgászat tilos, hiszen ha valaki a sötétben a vízbe esik, nagyon kicsi az esély, hogy más segíteni tudjon neki. 

„Magyarországon a folyóvíz jegén tartózkodni tilos, tavakon pedig csak abban az esetben lehet és működhet a lékhorgászat, ha az összefüggő jégvastagság meghaladja a 10 centimétert” – nyomatékosított Cserepes Ernő. 

Itt megjegyezte, remélik, hogy a mostani télen lesz annyira tartós hideg, hogy a folyóvizek is be tudnak fagyni, és a halaknak pár napig nyugalmuk lehet. Bár az utóbbi évek tapasztalatai alapján erre kicsi az esély. 

A tél döntően a ragadozó halak horgászata. Ilyenkor az egyéb halak a víz mélyebb részeibe húzódnak vissza, elvermelnek és nem is táplálkoznak ez idő alatt – emelte ki az elnök. 

Mint elmondta, a tilalmi időszak majd csak februárban kezdődik a csukatilalommal, azonban az országostól eltérő szabályozást alkalmaznak a halak méretét illetően is. 

E szerint Hajdú-Biharban a csukát nem 40, hanem 50 centiméter, míg a süllőt 30 helyett 40 centiméter feletti hosszúságban lehet megtartani. Ezekről a horgászok a horgászrendben és a területi engedélyből is tájékozódhatnak. 

A módosításokkal kapcsolatban a Pecaverzum is megkereste az ügyvezető elnököt, aki elmondta, hogy a szigorú szabályok közül csak egyetlen egy új van 2022-ben, a több korábban is érvényben volt. Az idei évi változtatás, hogy a csukát már 50 centiméteres méretkorlátozással védik. 

Arról is kérdeztük, hogy mi az oka annak, hogy csak 15 centiméter feletti keszeggel lehet csalizni, és fontos megjegyezni, nemcsak csalizni nem lehetséges kis keszeggel, hanem megtartani sem, 15 centis méretkorlátozással védik azokat.

„Az elmúlt időszakban minden halgazdálkodási hasznosítónál megnövekedett a keszegtelepítések aránya. Azt kell látnunk, hogy minden normális halgazdálkodás alapja a keszeg, és ha nincsenek keszeg, akkor semmi sincsen. Ezzel a keszegállományt védjük, hogy legalább egyszer le tudjanak ívni” – nyilatkozta a Pecaverzumnak Cserepes Ernő.

Hozzátette: sok a közös vizük a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségével (KHESZ), ezért a horgászrendeket több pontban egységesítették. 

A Hajdú-Bihar Megyei Horgász Szervezetek Szövetségének ITT, a KHESZ-é pedig ITT érhető el. 

Tanulság: ha új vízre megyünk, mindig legyünk tisztában az ott érvényes szabályokkal!

Eltörölték a harcsa általános tilalmi idejét egy dunai szakaszon. Tudj meg többet IDE KATTINTVA!

20 éve senki sem tudja megfogni a most 50 kilós harcsát. Tudj meg többet IDE KLIKKELVE!  

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotó: Uni Cat Hungary - Harcsa birodalom FB-oldala)