2024. május 21. kedd | Konstantin
Halgazdálkodás

Összesítették: 110 mázsa hal pusztult el a nyáron a Velencei-tóban

Összesítették: 110 mázsa hal pusztult el a nyáron a Velencei-tóban

Az ártalmatlanítás költségeit a Magyar Horgász Szövetség (Mohosz) viseli, áthárítani másra nem tudja. A halállomány a tóban akár már jövőre helyreállhat köszönhetően annak, hogy évente átlagosan négyszer annyi halat telepítenek a tóba, mint amekkora mennyiség a nyár folyamán elpusztult – erről a Mohosz főigazgatója beszélt. 


NYEREMÉNYJÁTÉK!!!

Iratkozz fel a Pecaverzum Youtube-csatornájára, mert ha elérjük az 1111 követőt, 30.000 forint értékben sorulunk ki ajándékot a tagok között! 

A nyereményt a Fish'n Go horgászhelyfoglaló rendszer ajánlotta fel.

Részletek ERRE!

Addig is jó szórakozást az eddigi videókhoz, és persze jönnek folyamatosan az újak is!


Dérer István, a Mohosz főigazgatója volt az Érd FM Bundáskenyér című reggeli műsorában a vendég. A témaként pedig a Velencei-tó került terítékre. 

Kérdésre válaszolva Dérer István elmondta, „110 mázsánál tart az a leadott mennyiség, ami június második felében, illetve augusztusban esedékes pusztulásokból lett begyűjtve”.  „Hozzáteszem, hogy közte is voltak szórványos, jelzés értékű halpusztulások. Az is teljesen természetes, hogy minden elhullott egyedet nem lehet begyűjteni” – szögezte le a főigazgató. Azt is elmondta, többmillió forintot költöttek ártalmatlanításra és az elpusztult halak elszállításra. Azt azonban nem árulta el, hogy pontosan mekkora összegről van szó.

„A közfeladat-ellátásban benne van az ökológiai károk elhárítása, az ökológiai károk felszámolásának kötelezettsége, ide értve annak anyagi vonzatával is, amit a Mohoszt terheli. Ezt nem tudjuk kiszámlázni senkinek, a Mohosz fogja állni a költségeket. Ugyanígy álljuk a költségeit a hiányt pótló telepítéseknek is” – világított rá hozzátéve, az anyagi veszteség ennél még nagyobb, mert a horgászturizmusból származó bevételek jelentősen megcsappantak a nyáron, a Mohosz agárdi nyaralója is kihasználatlan volt.

Kiderült az is, éves szinten a most elpusztult mennyiség (110 mázsa) négyszeresét szokták a Velencei-tóba telepíteni. „Abban vagyunk érdekeltek, hogy a valós folyamatokat láttassuk nemcsak a horgászokkal, a szakmai és politikai döntéshozókkal is” – fogalmazott Dérer István.

A rádióműsorban elhangzott, a Pátkai-víztározót – amely állami tulajdonú, de a Mohosz a haszonbérlője – alhasznonbérlet formájában horgásztatási célra a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetsége rendelkezésére bocsátották, a Zámolyi-víztározóban pedig extenzív halnevelés folyik. „Többek között a Velencei-tó utánpótlását szolgálja jelen pillanatban teljesen rendezett viszonyok között. A halállomány nemzeti kincs, az állami tulajdonú vizek halállománya a magyar állam tulajdonát képezi. Abban a pillanatban, ha horgászszervezetként betelepítünk egy darab pontyot a Velencei-tóba, az abban a pillanatban állami tulajdonná válik” – hangsúlyozta a főigazgató, aki megerősítette azt a korábbi információt, hogy a vízpótlás heteken belül megkezdődhet. A Zámolyi-víztározót lehalásszák, és annak vizét a kritikusan alacsony vízállású (74 centiméter) Velencei-tóba engedik.

Szóba került az is, hogy miért nem lehet kommentelni a Mohosz Facebook-oldalán a Velencei-tóval kapcsolatos posztoknál. „Azt lehet látni, hogy egy ilyen típusú havária, kárelhárítás, intézkedés során gyakorlatilag százból egy, aki bármilyen eredményt pozitív módon elismer vagy reális információkat táplál. Én Mohosz-vezetőként sem gondolom azt, hogy az a feladata a munkatársaimnak, hogy szakmaiatlan indulatvezérelt, illetve politikai alapon véleményt formálóknak adjon választ annak tudatában, hogy nyilvánvalóan ez teljesen felesleges” – reagált Dérer István. 

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

A Velencei-tónál történt újabb halpusztulásról a legfontosabbak:

A nem átgondolt haltelepítések is a Velencei-tó ellen dolgoztak

Velencei-tó: két szakember szerint sincs nagy gond – titkosították a kormányzati előterjesztést

A halak után már a madarak is nagyszámban pusztulnak a Velencei-tónál

Semmitmondó közleményt adott ki a Mohosz a Velencei-tó helyzetéről

Egyre jobban durvul a halpusztulás a Velencei-tónál

Mohosz: Oxigénhiányban pusztult el 1800 kiló hal a Velencei-tóban

23 napja döglenek a halak a Velencei-tóban, a Mohosz végre megszólalt

Így lehetne 180 centi a Velencei-tó vízállása

Rengeteg gumiabroncsot szedtek ki a Velencei-tóból

Keresik a megoldást a Velencei-tó helyzetére

40 milliárd kellene a Velencei-tó megmentésére, de a kormány szerint nincs rá pénz

Palackokból kezdték el a Velencei-tó feltöltését

A kormány elé került szerdán a Velencei-tó ügye

Újranyithatnak a vízminőség miatt bezárt velencei-tavi strandok

Ismét pusztulnak a halak a Velencei-tóban

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!