2024. március 3. vasárnap | Kornélia
Aktuális

Semmitmondó közleményt adott ki a Mohosz a Velencei-tó helyzetéről

Semmitmondó közleményt adott ki a Mohosz a Velencei-tó helyzetéről

A Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) augusztus 21-én újabb közleményt adott ki a Velencei-tónál tapasztalható halpusztulás ügyében, de sajnos nem sok új információ derül ki a dokumentumból.

A korábban közöltekhez képest új információ, hogy megjegyzik, az utóbbi napokban négy centimétert emelkedett a vízszint, ám a Pecaverzum ennek nyomát nem találta a hivatalos vízmérceadatok között. 

Miután megismételték az összes eddig már közölt sorokat, a végén még olvasható egy mondat, amely korábban nem hangzott el. Ez pedig a következő: „A Mohosz felhívja arra is a figyelmet, hogy a vízgyűjtő további, felső elemeinek és területeinek vízhasználat, vízminőség-befolyásolási hatását is célszerű megvizsgálni a komplex szakértői megoldás, a hasznosítással arányos kockázatcsökkentés érdekében.” 

A Magyar Országos Horgász Szövetség közleményét tartalmi változtatás nélkül közüljük:

„Június második felében halpusztulás történt a Velencei-tó területén és az akkori, 4 tonnát meghaladó veszteség a halállomány mintegy 1,5%-át érintette. A tapasztalt sajnálatos, de nem egyedi jelenség kapcsán a károk és a negatív turisztikai következményeinek enyhítése céljából gyorsan kialakult egy hatékony helyi összefogás, majd megkezdődött a kormányzati intézkedések előkészítése a vízpótlás lehetőségeinek vizsgálatára, az ökológiai szempontok szerint is elfogadható tartós megoldás kidolgozására és megvalósítására. Sajnos augusztus 13-án újabb halpusztulás kezdődött a vízterületen. A hiteles tájékoztatás érdekében, az eddig ismert adatok alapján a Mohosz OHSZK ismerteti a jelenlegi helyzetet, s egyben jelzi, hogy valamennyi médiumot újra e formában kívánja tájékoztatni, kérve a közlemény pontos átvételét. 

A jelenséget észlelve a Mohosz Velencei-tavi Kirendeltsége a hivatásos halőrök, társadalmi halőrök és segítők, a Mohosz Kajászói Tógazdaságának állandó és e célra felvett alkalmi munkatársai, valamint a strandok és kempingek üzemeltetői, továbbá a civil önkéntesek segítségével és közreműködésével ezúttal is azonnal megkezdte az elhullott halak begyűjtését és azonosítását. A Mohosz örömmel érzékelte, hogy egyre növekszik gyűjtésbe becsatlakozó civil önkéntes polgártársak száma, akik többsége már a korábbi június közepén történt halpusztuláskor is komoly segítséget nyújtott a tó gyors megtisztításában. A gyűjtésbe a csütörtöki napon több munkatársával becsatlakozott a vízügyi igazgatóság is. A haltetemek elszállítási, ártalmatlanítási eljárását és annak költségeit közfeladat-ellátása keretében a halgazdálkodásért felelős horgászszövetség biztosítja.   

Az eddigi szakvélemények szerint a napokon át tartó hőség és szélcsendes idő, valamint a felhősebb napszakok hatására a helyenként közel 30°C fokos hőmérsékletű vízben a szórványosan kialakult oxigénhiányban megakadályozhatatlanul kezdtek pusztulni a halak. Vasárnap délután az érkező időjárás-változás hatásaként erős légnyomáscsökkenés történt, melynek következményeként vélhetően – az elhullott halakon látható tünetek alapján – lokális ammónia-felszabadulás is történhetett. Emiatt vasárnap délután és hétfő délelőtt között további halpusztulások voltak észlelhetők a tó egyes részein, különösen a Sukoró-Velence térségében lévő evezőspálya területén. A helyszíni tapasztalatok alapján az elpusztult és összegyűjtött halak zöme karika- és dévérkeszeg, valamint a termete okán látványosabb busa volt, de sajnos ponty, amur, süllő, balin, angolna és harcsa is volt az elhullott halak között. 

Az előző közlemény kiadásáig, keddig nem volt észlelhető újabb elhullás, és úgy tűnt, hogy az akkor látottnál nem lesz több haltetem a tavon. Sajnos szerda reggelre, újabb jelentős mennyiségű elhullott hal került váratlanul a vízfelszínre, különösen ismét az evezőspálya területén. A felszínre került halak túlnyomórészt nem friss, hanem már korábban elhullott tetemek voltak, azonban azok mennyisége meghaladta az előző napon becsült összes elhullott mennyiséget és így valószínűleg az állományveszteség mértéke eléri, vagy meghaladja a júniusi havária veszteségeit.

Mindezek ellenére nagy a valószínűsége annak, hogy a hidegfronttal érkezett megélénkült légmozgás, a lehullott csapadék és jelentősebb lehűlés valószínűleg megakadályozta egy igazán súlyos mértékű halpusztulás kialakulását. Mint ismert, a korábbi kétnapi csapadéknak köszönhetően a tó vízszintje mintegy 4 cm-t emelkedett. Továbbra is jó hír, hogy a jelenleg rendelkezésre álló mérési eredmények alapján a Velencei-tó vízminősége a fürdési, vízisport és egyéb rekreációs igénybevételi szempontok oldaláról jó minőségű.

A Mohosz továbbra is jelezni kívánja, hogy a tó tartósan és tendenciózusan alacsony vízállása és az elmúlt évtizedekben gyarapodó lágyiszapréteg mennyisége a közeljövőben egy tartós vízpótlási beavatkozás kidolgozását és kivitelezését, párhuzamosan egy átgondolt nádművelés beindítását igényli. A vízellátás megoldása, annak biztonsága – a halgazdálkodáson, a halállományon messze túlmutatva – a térségi turizmus, az itt élők életminősége érdekében is kiemelten fontos kormányzati feladat. A tárgyban az első kormányzati intézkedések már meg is történtek, s első körben a horgászszövetség is bevonásra került a tó jövőjének tervezése tárgyában. 

Ide tartozik, hogy az elmúlt hetekben megvizsgálásra került tó felett, annak vízgyűjtőjén elhelyezkedő a Pátkai- és Zámolyi-víztározók vízminősége, vízmennyisége is. 

A két tározó vízszintje szintén kritikusan alacsony, de a lehullott csapadék itt is javuló tendenciát fog eredményezni. Eloszlatva a kételyeket és cáfolva a szándékos hírtorzításokat azt is látni kell, hogy a két vízterület vízminősége jelenleg jelentősen rosszabb, mint a Velencei-tóé, s a teljes vízkészlet átengedése – azon túl, hogy esetleg berobbantaná a velencei algaképződést – csak pár cm-t és így csak pár napi párolgási vízveszteség-pótlást jelentene, a helyi élővilág kipusztulása mellett. Megjegyzendő, hogy erre már volt korábban gyakorlati példa is. Mivel a Mohosz mindhárom érintett állami tulajdonú vízterület halgazdálkodási haszonbérlője, így számára nem kérdés, hogy a Velencei-tavi problémák megoldása, kárenyhítése az első számú prioritás. Ennek érdekében, ha a vízminőség azt engedi, szeptember végén a Zámolyi-víztározó lehalászásra, majd leengedésre kerül. A Mohosz felhívja arra is a figyelmet, hogy a vízgyűjtő további, felső elemeinek és területeinek vízhasználatát, vízminőség-befolyásolási hatását is célszerű megvizsgálni a komplex szakértői megoldás, a hasznosítással arányos kockázatcsökkentés érdekében.

A készenlét, a monitoring a jövőben is folyamatos lesz, érdemi változás esetén újra tájékoztatjuk a közvéleményt. 

Ezúton is köszönjük a térségi összefogást, a haltetemek összegyűjtésében ismét résztvevő civil önkéntesek önzetlen segítségét!

Mohosz Elnöksége, Budapest, 2021. augusztus 21.”

A napokban egyébként sajnálatos módon a Velencei-tó után Orfűn is tömeges halpusztulást észleltek.

Az újabb halpusztulásról a legfontosabbak:

Egyre jobban durvul a halpusztulás a Velencei-tónál

Mohosz: Oxigénhiányban pusztult el 1800 kiló hal a Velencei-tóban

23 napja döglenek a halak a Velencei-tóban, a Mohosz végre megszólalt

Így lehetne 180 centi a Velencei-tó vízállása

Rengeteg gumiabroncsot szedtek ki a Velencei-tóból

Keresik a megoldást a Velencei-tó helyzetére

40 milliárd kellene a Velencei-tó megmentésére, de a kormány szerint nincs rá pénz

Palackokból kezdték el a Velencei-tó feltöltését

A kormány elé került szerdán a Velencei-tó ügye

Újranyithatnak a vízminőség miatt bezárt velencei-tavi strandok

Ismét pusztulnak a halak a Velencei-tóban

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!