2024. július 16. kedd | Valter
Aktuális

A halak után már a madarak is nagyszámban pusztulnak a Velencei-tónál

A halak után már a madarak is nagyszámban pusztulnak a Velencei-tónál

Tragikus a helyzet a Velencei-tónál: az újabb tömeges halpusztulást most sajnos madarak elhullása tetézi. Civilek egy csoportja tucatnyi elpusztult madártetemet távolított el a tó területéről, a még élő állatokat pedig madárkórházba szállították.

A Velencei-tónál az újabb tömeges halpusztulással párhuzamosan sajnos már madarak is elkezdtek hullani. Hivatalosan egyelőre nagyon kevés információt lehet tudni, az illetékesek hallgatnak, a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) is csak egy semmitmondó közleményt adott ki, amelyben ráadásul azt írták, hogy a tó vízszintje „körülbelül” négy centimétert emelkedett, ám ennek a hivatalos adatok között nyoma sincs.

Úgy tűnik, egyedül a civilek, akik ezekben a nehéz napokban, hetekben is a vízen vannak, hogy végezzék a kármentesítést: kiszedik a döglött halakat és az egyéb hulladékokat, amelyek az alacsony vízállás miatt váltak láthatóvá.

„A mai esténket ismét a Velencei-tóban és partján töltöttük, csak nem úgy, ahogy megszokott ilyenkor a nyári estéken. Több napja a hatalmas mértékű, második halpusztulás mellet a madarak is nagyobb mennyiségben elkezdtek dögleni” – írja Homoródi Szabolcs, az egyik önkéntes közösségi oldalán. 

A kis csapat melles csizmában egy kifejezetten a madarak által kedvelt partrészt látogatott meg vasárnap, ahonnan a 10-20 darab dög mellől 2 darab még élő, beteg sirályt is befogtak. „Mindketten sajnos a botulizmus tüneteit mutatták, melynek a jellegzetessége, hogy az állat szárnya lóg, fejüket nehezen vagy egyáltalában nem tudják tartani, mozgásuk lelassul vagy teljesen megszűnik, miközben hasmenésben szenvednek” – állapította meg a szomorú tényt Homoródi Szabolcs. 

A botulizmus valószínűségét a Dunaharaszti Tollas Barát Civil szervezet által működtetett állatkórházban is megerősítettek, amikor egy mentett kacsát adták át nekik. 

„Leírhatnám a szokásos köröket, hogy mi a büdös francnak kell történnie ahhoz, hogy ismét ne csak a civilek szedjék naponta a több tonna dögöt, keressék a megmenthető madarakat, valakik találjanak választ a tóban zajló folyamatokra, de teljesen felesleges. Az állami szervek szerint ez így van rendben. Vagy ha netán lenne olyan, aki tudja, hogy ez így nem lesz jó, annak szólnak” – adott hangot véleményének Szabolcs, aki igazán a szívén viseli a Velencei-tó sorsát, júniusban a Pecaverzum helyszínen készített videójában is látható. 

A madarakat mentő civilek hangsúlyozzák, ha valaki fentebb leírt tüneteket produkáló madarat talál a Velencei-tóban, ne hagyja magára, mert úgy biztosan elpusztul. „Mivel meglehetősen legyengültek, ezért nem túlságosan fognak küzdeni az érintés ellen, nyilván körültekintően, de viszonylag egyszerűen befoghatóak. Ezután egy egyszerű papírdobozban elszállíthatóak vagy a közeli, Sukorói Vadmadárkórházba vagy Dunaharasztiba, a Tollas Barát Madárkorházba ahogy mi is tettük. Elég jók a túlélési esélyeik, ha kezelést kapnak” – hangzottak a tanácsok a madármentéssel kapcsolatban.  

Az újabb halpusztulásról a legfontosabbak:

Semmitmondó közleményt adott ki a Mohosz a Velencei-tó helyzetéről

Egyre jobban durvul a halpusztulás a Velencei-tónál

Mohosz: Oxigénhiányban pusztult el 1800 kiló hal a Velencei-tóban

23 napja döglenek a halak a Velencei-tóban, a Mohosz végre megszólalt

Így lehetne 180 centi a Velencei-tó vízállása

Rengeteg gumiabroncsot szedtek ki a Velencei-tóból

Keresik a megoldást a Velencei-tó helyzetére

40 milliárd kellene a Velencei-tó megmentésére, de a kormány szerint nincs rá pénz

Palackokból kezdték el a Velencei-tó feltöltését

A kormány elé került szerdán a Velencei-tó ügye

Újranyithatnak a vízminőség miatt bezárt velencei-tavi strandok

Ismét pusztulnak a halak a Velencei-tóban

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!