2024. június 19. szerda | Gyárfás
Nagy fogások

Visszatért a ráckevei vörös ponty Siket Mátéhoz – videóval

Visszatért a ráckevei vörös ponty Siket Mátéhoz – videóval

Szinte pontosan egy év különbséggel újra kifogta a Ráckevei-Soroksári Dunából (RSD) Siket Máté azt hatalmas pontyot, amely egyedi megjelenése miatt egyszer már elkápráztatta a horgásztársadalmat. A színezet tekintetében hibás génekkel rendelkező hal érdekes módón jelentősen vesztett a tömegéből.

Siket Máté márciusban számolatlanul fogja a nagyobbnál nagyobb pontyokat a Ráckevei-Soroksári Dunán (RSD). Ebben a hónapban már 14 darab 15 kiló felettinél és 9 darab 20 kilót meghaladónál jár, amire még sohasem volt példa a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség (RDHSZ) 2009 óta íródó rekordlistájának történetében.

A fiatal pontyhorgász neve 2022-ben robbant be a köztudatba, amikor elkezdett pontyozni az RSD-n. Elképesztő eredményt ért el abban az évben: összesen 30 darab rekordlistás, azaz legalább 15 kilós pontyot hitelesített. Ezzel már akkor a rekordlista legeredményesebb horgásza lett. 

2023-ben is sem kellet szégyenkeznie, hiszen 24-szer szerepelt a neve a legnagyobb pontyok listáján. Idén pedig már csak néhány hal választja el minden idők legjobb eredményétől. 

Mivel az RSD-n a rekordlistás halakat chippel látják el, így a halőri hitelesítés során kiderül, hogy korábban mikor és ki fogta meg azokat. Siket Mátéhoz idén már több hal is visszatért, de mindegyik közül a legkülönlegesebb az a piros színű ponty, amellyel szinte pontosan egy év különbséggel találkozhatott újra.  

2023. március 9-én 24,2 kilósan tarthatta kezében a vörösesen pigmentált ráckevei pikkelyest. Az egyedi megjelenésű hallal a Magyar Haltani Társaság (MHTT) is foglalkozott. Az elkészült tudományos állásfoglalásban azt írták, a színezet tekintetében hibás génekkel rendelkező pontyról (Cyprinus carpio) van szó, amelynek teste — a fejét kivéve — eltér a megszokott színektől. 

„Bőrének a pigmentsejtjeiben a fekete melaninból és a gyöngyházfényű guaninból kevesebb, a piros eritrofillből és a sárga xantofillből pedig a szokásosnál több képződik. Ez egy fejlődési rendellenesség” – állapították meg.

Azt sem tartják kizártnak, hogy a felmenői között volt koi, de ez nem szükségszerű. „Mint tudjuk, a koi ugyancsak ponty, melynek a különböző színváltozatait hasonlóan génhibás példányokból tenyésztették ki, de természetes állományokba kerülve néhány nemzedéken belül ezek is visszaváltoznak közönséges pontyokká” – emlékeztettek.

Nos, ez a különleges ponty  március 25-én, hétfőn 9 óra 30 perckor újra tiszteletét tette Siket Máténál.

„Amikor feljött a víz tetejére, kicsit izgultam, gyanítottam, hogy ugyanaz, mert nem sok ilyen lehet. Fél óráig fárasztottam, át is kellett mennem négy stéggel arrébb, mert elúszott arra. Szerencsére át tudtam sétálni, vittem a merítőt, és ott szákoltam meg” – nyilatkozta a Pecaverzumnak.  

A tavalyi fogási helyszínhez képest 2 kilométerrel feljebb akadt horogra, és ami nagyon érdekes, hogy sokat vesztett a tömegéből. 24,2-ről lefogyott 21,5-re. 

„Annyi ponty van, hogy kevesebb a táplálék, és tavaly nyáron volt egy kagylódöglés. Nyilván nincs úgy táplálékuk, mert most nagyon sok nagy halat lehet fogni. Látszik, hogy muszáj megenniük minden bojlit. Idén már visszafogtam 4-5 halat, és mindegyikből több 2-3 kiló hiányzott” – fejtegette, hogy mi lehet az oka annak, hogy a pontyok kisebbek lettek, és persze tudatosította azt is, hogy így nehezebb lesz idén 30 kiló fölé jutni

Általában este 8-tól másnap délelőtt 10 óráig szokott próbálkozni, így kevésen múlott, hogy elmaradjon a randevú, hiszen a vörös bajszos nem sokkal korábban éhezett meg. 

„Idén kisebb, 16 milliméteres bojlival pecázom, valamiért a nagyobbra kisebbek jöttek. Aztán kipróbáltam a kicsit, és azzal meg szinte csak nagyokat fogok. Az összes 20 felettit így fogtam” – árulta el, hogy miben kellett változtatni a korábbiakhoz képest. 

A horgász élő videóban számolt be a fogásról, és megmutatta a halat is.