Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy milyen bánásmódra van szüksége egy nagy halnak, ha a parton fényképet szeretnénk róla készíteni a kezünkben tartva. Lássuk a legfontosabbakat!
Júliusban már téma volt a Pecaverzumon a halakkal való kíméletes bánásmód. Csúnyán elbántak egy tükörponttyal Nagyrédén, amely eset kapcsán a tó Facebook-oldalán útmutató jelent mega helyes eljárásról, ha nagy halat szeretnénk a kezünkben tartva fényképezni.
Ezeket pontokba is szedték:
– A hal helyes tartása: kopoltyúnál, fejnél nem fogjuk meg a pontyot, a mellúszó alatt igen!
– 40 fokok vannak, folyamatosan bő vízzel locsolni kell a bölcsőt és a halat is!
– Halat letárolni tilos, gyors (1-2 perc maximum) fotó után azonnal vissza kell engedni, ha nem hagyja magát, akkor fotó nélkül, a bölcsőben lefotózva. Ilyen melegben ez a minimum!
– A képen vér, véres darabok vannak! Ilyen képpel nem illik büszkélkedni, inkább szégyenkezni kellene, nem megosztani, és legközelebb nagyon oda figyelni!
Most egy másik közösségi oldalon, az Oroszlányi Horgász Egyesület Facebookján tett közzé egy útmutatót a halak fotózásáról, a fényképezőgép/kamera elé tartásáról Maczali Kevin elnökségi tag.
Íme az instrukciók:
– Mindenképpen guggolva vagy térdelve, félkarhossz távolságban a testünktől eltartva, vízszintesen, benedvesített halmatrac vagy bölcső felett emeljük a halat mellmagasságig, ujjaink közé fogva a farokalatti és a mellúszókat.
– A mellúszók tövében található mélyedésbe nyúlva stabil tartást érhetünk el.
– Egy nyugtalan hal még a profik kezéből is kicsúszhat, ilyenkor magunk felé billentve akadályozzuk meg az esetleges leesést, sérülést!
– Folyamatosan tartsuk nedvesen a hal testét, ezzel óvjuk a bőrét védő nyálkahártyát!
– Soha nem nyúlunk a kopoltyúba, mert a kopoltyúlemezek sérülése a hal pusztulását okozhatja!
– Érdemes figyelni a fotó hátterére, oda nem illő felszerelések, tereptárgyak ne kerüljenek bele.
– Mindig a fotózás után fertőtlenítsük a horog által ütött seb helyét, mert nem mutat jól egy képen a színes fertőtlenítő anyag a hal szája körül, másrészt az alkohol tartalmú fertőtlenítő csípheti a friss sebet, ami nyugtalanná teheti, ezáltal több ideig is tarthat a felvételek készítése.
– Mindig a lehető legkevesebb ideig tartsuk parton a halat, mindig az ő érdekeit tartsuk szem előtt, hogy másoknak is örömöt okozhasson a megfogása!
Horgászfotók elkészítéséhez ad tanácsokat a Mohosz. Nézd meg, mit ajánlanak ITT!
Még több friss hírért KATTINTS IDE!
(nyitókép: Oroszlányi Horgász Egyesület FB-oldala)