2024. június 19. szerda | Gyárfás
Aktuális

Videó: méteres angolna tűnt fel a Duna budafoki szakaszán

Videó: méteres angolna tűnt fel a Duna budafoki szakaszán

Európai angolnát (Anguilla anguilla) észlelt egy horgász a Dunában. Az elkészített felvételt elküldte a Pecaverzumnak.

Június 19-én 20 óra 8 perckor Budafokon, a Hosszúréti-patak befolyójánál vette észre az angolnát. A ránézésre méteresnek tűnő hal egy vízben található műanyag zsák mögött bújt meg.

A horgász egy bottal megmozgatta a tárgyat, az angolna pedig ezt észlelve, szépen elúszott, így lehetőség nyílt a videó leforgatására. Tessék: 

Az észlelésről a Pecaverzum értesítette a Magyar Haltani Társaságot (MHTT), ahol rögzítették az adatokat.

Szakemberek szerint az angolna meglehetősen ritkának számít hazai természetes vizekben, a klímaváltozás miatt a Golf-áramlat lassulásával egyre kevesebb angolna éri el Európa partjait, emiatt az IUCN (Természetvédelmi Világszövetség) kritikusan veszélyeztetett fajok közé sorolta, világszinten veszélyeztetett fajnak számít, Magyarországon a fogható fajok között található. 

Honlapunk megtudta, a hazai halkutatók meglehetősen ritkán találkoznak angolnával, ezért minden egyes előfordulás értékes információnak számít.

A Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) a horgászok fogási naplójának összesítését követően elkészített statisztikájában a 2022. évi 4478 tonnás fogásból 2,3 tonnát tett ki angolna, ami 0,051 százalék. 2019-ben még 3 tonna volt a dokumentált mennyiség, azt követően 2 tonnán stagnált.

Tudj meg még többet a magyarországi angolnák történetéről a kezdetektől az utolsó telepítésig. Összefoglaló cikkünk ITT ÉRHETŐ EL!

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Pecaverzum, fotók: Wikipédia)