2024. április 27. szombat | Zita
Nagy fogások

2023 legnagyobb fogásai – válogatás, 1. rész

2023 legnagyobb fogásai – válogatás, 1. rész

A 2023-as esztendő bővelkedett az igazán érdekes horgásztörténetekben, ezért most összegyűjtöttük a legnagyobb fogások első adagját. Jön hamarosan a másik rész is, illetve egy best of cikkben pedig a legkülönlegesebb fogásokból szemezgetünk majd.

Voltak olyan elhivatott horgászok, akik még a szilveszter éjszakáját is a vízparton töltötték. A Debrecen melletti Látóképi-víztározón 43 percet kellett várni az év első gyönyörű halára. 

Részletek ITT.

Remekül kezdődött a szezon a Maconkai-víztározó és tórendszere előtározóján, ahol közel 50 pontyot fogott egy horgász 4 óra leforgása alatt, ezzel nem hivatalos pályacsúcsot állított fel.

Részletek ITT.

A harcsaspecialista Zalkodi András Miskolcról gyakran jár a hortobágyi tavakhoz horgászni, s jó pár kapitális harcsát emelt már a partra egy fotó erejéig. Tavasszal mindig az Ohat 3-as tavon szoktak kezdeni, márciusban is így történt, amikor 240 centiméteres harcsát terelt partra.

Részletek ITT.

Egészen ritka fogásról számoltak be a MatchFishing Horgászbolt és Sporthorgász Egyesület Szarvas Facebook-oldalán márciusban: pergetve fogtak 40 kilós fekete amurt a Szarvas-Békészentandrási Holt-Körösön.

Részletek ITT.

Újabb vágótokfogások történtek a Ráckevei-Soroksári Duna-ágon (RSD), ahol korábban nem volt ismert a faj jelenléte.

Részletek ITT.

Világrekordgyanús harcsa kifogásáról adtak hírt április 12-én, szerdán a Black Cat Fishing Deutschland Facebook-oldalán. A megjelent fotók és a beszámoló alapján a 281 centiméteres hal már néhány nappal korábban horogra akadt.

Részletek ITT.

Farkas Zoltán három hét alatt a Kettős-Körösön körülbelül 25 busát fogott mintegy 350 kilogramm összmennyiségben. Ráadásul a halak átlagtömege 14-15 kiló körül mozgott.

Részletek ITT.

Pontyméretű vörösszárnyú keszeget fogott május 7-én, vasárnap ultra light pergető bottal Jurák Ferenc.

 Részletek ITT.

Májusban újra előkerült az egybajuszú rekordharcsa Nőtincsen. Könnyen felismerték a 100 kilót meghaladó harcsát arról, hogy az egyik bajusza csonka, szinte teljesen hiányzik.

Részletek ITT.

Busázás közben, feeder bottal akasztott 4,20 kilogrammos dévérkeszeget a Pilismaróti-öbölben Dancs Sándor, a Bogyóka Feeder Team egyik tagja május 8-án, hétfőn dél körüli időben.

Részletek ITT.

285 centiméteres harcsát fogott a Pó-folyóból májusban a Madcat csapat profi horgásza, az olasz Alessandro Biancardi. A beszámolóban azt írták, hogy a harcsa új világrekordnak számít, négy centiméterrel múlta felül az előző csúcstartót.

Részletek ITT.

Nem túlzás állítani, hogy fantasztikus, talán az év legfigyelemreméltóbb horgászsikere történt május 30-án, kedden 17 és 18 óra között a Duna Komárom-Esztergom vármegyei szakaszán, ahol Farkas Csaba egy 80 centiméteres és körülbelül hat kilogramm tömegű dunai galóca (Hucho hucho) akasztott pergetve. A fokozottan védett hal természetvédelmi értéke százezer forint.

Részletek ITT.

Szinte egy időben azzal, hogy kifogták a világ legnagyobb harcsáját, egy 285 centiméteres példányt a Pó-folyóból, Magyarországon, a nemesnádudvari Tőzeges-tavon is horogra akadt egy kapitális, 111 kilós, 251 centis bajszos, amely minden idők második legnagyobb harcsája idehaza.

Részletek ITT.

Petróczki István édesapjával együtt 7 óra leforgása alatt fogott ki 168 kiló busát a Pilismaróti-öbölnél a Dunából májusban.

Részletek ITT.

A Háziréti-víztározó horgászai többször horogra csalták már a Púpos névre keresztelt tőpontyot, de akkor tömeggel, mint június 8-án, még soha. A legendás kopoltyús 37,50 kilónak bizonyult.

Részletek ITT.

A Ráckevei-Soroksári Dunán (RSD) az elmúlt években nem tudtak a horgászok 30 kilogrammot meghaladó pontyot, aztán idén májusban megtört a jég, és Boros Gyula egy 31,05 kilós, 97 centiméteres példányt terelt szákba, amellyel felkerült az RDHSZ rekordlistájának negyedik helyére.

Az RDHSZ tájékoztatása szerint június 15-én egy újabb 30 kiló fölötti hal került partra, sőt, az akkor kifogott tőponty egyenesen a rekordlista élére állt a maga 32,93 kilogrammjával.

Részletek ITT.

Június 24-én, szombaton 18 óra 33 perckor Lubai Nikolett a 130 centiméter hosszú, 86 centiméter kerületű, 34,45 kilogrammos lapátorrú toknak örülhetett a Maconkai-víztározón, ahol ezzel új faj szerinti abszolút tórekordot ért el, de ez még nem minden, ugyanis a hal Európa-rekordnak is számít.

Részletek ITT.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Pecaverzum-montázs)