2022. január 18. kedd | Piroska
Nagy fogások

Legendás óriáspontyok, akiket név szerint ismerünk

Legendás óriáspontyok, akiket név szerint ismerünk

Több olyan ponty is partra került 2021-ben, akiket már név szerint ismernek a horgászok. A Pecaverzum most azt a 9+1 halat gyűjtötte egy csokorba, akik már korábban megjelentek újságunk hasábjain. Te is ismersz legendás halakat? Írd meg nekünk!

Szesz töves

A Balaton egyik legismertebb hala már többször horogra került az elmúlt négy esztendőben, jellemzően 23 és 27 kiló közötti súllyal. A tavalyi évben május óta nem érkezett hír a halról, méghozzá azért, mert ellopták. 

Nagy kutatás indult, és végül a Balatoni Halgazdálkodási Nonpofit Zrt. és Nébih-Állami Halőri Szolgálatát közreműködésével a halat sikerült megtalálni, és visszahelyezni a Balatonba. Gyorsan felvette a híres bajszos a balatoni ritmust, mert két héttel később már horogra is kerül akkor már 30,20 kilós tömeggel. 

Szesz tövesről idén kétszer érkezett hír eddig. Májusban – közel egy év elteltével – fogták meg újra, majd három héttel később ismét partra került. Mindkét alkalommal Szántódnál sikerült elcsípni. 

Még több infó videóval Szesz tövesről ITT és ITT!

A Kis-Balaton Púposa

A nyár végén egy nagyon nehezen horgászható vadvízből, a Kis-Balatonból került elő a sok pontyvadász által névről ismert hal, Púpos.

„Mire odaértem, már elment vagy ötven métert egészen az átfolyóig. Melles csizmában, vízben állva fárasztottuk. Sikerült visszahozni magunk elé, de akkor meg a Zala irányába indult meg. A küzdelem 25 percig tartott, a part közelébe érve is még virgonckodott” – mesélte a hal megfogásának körülményeit Horváth Roland.

Mikor szákba került a kereken 21 kilós ponty, akkor már észrevették, hogy a Kis-Balaton egyik ikonikus lakóját, minden arra tévedő pontyhorgász egyik áhított bajszosát, Púpost sikerült becserkészniük. Gábor elmondta, tudnak még egy matuzsálem létezéséről, az a hal Foltosként híresült el. 

Még több infó, fotó és videó a Kis-Balaton Púposáról ERRE!

Az ország legnagyobb pontya, Púpos

Púpos (nem összekeverendő a Kis-Balaton megegyező nevű pontyával) már legalább húsz éve él a Merenye Horgásztóban, és szerencsére kiváló egészségnek örvend. A súlya pedig nem kevesebb, mint 45 (!!!) kiló körül mozog. 

„Kiváló genetikai állománnyal rendelkezik, mert szépen növekedett, mondhatni rohamosan fejlődött. Még mindig felvesz valamennyit, de már nem annyit, mint az elmúlt években. Minden halnak van egy fejlődési dinamikája, és lehet, hogy ő elérte már az öreg kort” – jellemezte a legendás halat a Pecaverzumnak Regős György, a Merenye Horgásztó üzemeltetője, aki szerint évente párszor szokták csak megfogni, és általában tavasszal vagy ősszel, nyáron és télen ritkábban. 

Púpos a nevét a szeme fölötti kitüremkedésről kapta. „A homlokánál egy nagyon jellegzetes kiemelkedés van, majdnem derékszögben megy fel a homlokhús. Erről akkor is megismernénk, ha csak tízkilós lenne” – adott részletes leírást az ország legnagyobb pontyának különös ismertetőjegyéről Regős György.

A hal 45 kiló körül szokott mozogni, de mérték már 46,20-nak is 2020 szeptember elején, amikor Nagy Marcell, az U-grass Carp Team tagja fotózkodhatott vele.

Alig, hogy külön cikkben bemutatta a Pecaverzum Púpost (június 11-én), pár napra már jött is a hír, hogy újra előkerült az ország legnagyobb pontya. (Elképzelhető, hogy él nagyobb az országban, de Púposon kívül súlyosabb ponty tudomásunk szerint az utóbbi években nem került elő.) 

Bodó János és kisfia, Bodó Zente büszkélkedhetett az öreg harcossal, aki júniusi mérlegelésekor 46 kilót nyomott. 

Még több infó, fotó és videó Púposról ITT és ITT!

Kis Púpos

A merenyei legendának van egy „testvére” is, aki ugyan jóval elmarad bátyja tömegétől, de még így is több mint tekintélyt parancsoló, 36 kilósnak mondhatja magát. Szintén a nyáron, egészen pontosan július 20-án éjjel 1 óra 45 perckor ejtős kapással jelentkezett.

„Aztán egyszer csak megugrott a hal, mint a birka, úgy vitte, hogy csak füstölt a fék. A második rávilágításnál már látszódott a púpja, akkor már tudtam, hogy valamelyik Púpossal van dolgom” – mondta Spengler János, aki élete legnagyobb pontyát üdvözölhette.

„Aki Merenyére megy, szerintem mindenki abban reménykedik, hogy megfogja az egyiket, Púpost vagy Kis Púpost” – állapította meg a SpecialX teszthorgásza. 

Még több infó, fotó és videó Kis Púposról ITT!

Bukó

A nyáron az eddigi legnagyobb tömeggel, 38,40 kilóval került partra Bukó, a gyékényesi töves. Azért kapta ezt a nevet, mert többször is kifogták már, évente négyszer-ötször ki szokott jönni – utalt nevének keletkezésére Kápolna László, aki – kapaszkodjatok meg – már életében ötször fényképezkedhetett Bukóval.

Sorrendben a dátumok és a hal akkori tömege, amikor Kápola László megfogta:

2016.  szeptembere: 28 kiló

2017. augusztusa: 29,80 kiló

2017. szeptember 22.: 31 kiló

2021. június 12.: 38,4 kiló

2021. szeptember 03.: 37,20 kiló 

A minden bizonnyal több mint 40 éves Bukó életében volt egy törés, ugyanis 2018-ban ellopták (kifogták, és átvitték egy másik tóba), és csak másfél évvel később került vissza Gyékényesre.

Az óriásponty úgy tért haza, hogy tele volt sérülésekkel, de azóta már szépen gyógyul. „Majdhogynem teljesen regenerálódott a seb az uszonyánál, a szája is szebben nézett ki, mint múltkor. Most is mindenhol fertőtlenítettem. Azt beszéltük a többiekkel, hogy látszik a halon, hogy jó egészségnek örvend. Ha ilyen gyorsan tud regenerálódni, az azt jelenti, hogy még nem annyira öreg” – adott jellemzést a szeptember 3-án 37,2 kilós Bukó kondíciójáról Kápolna László.

Még több infó és fotó Bukóról ITT és ITT!

Mr. Bean

A Big Carp Lake egyik legismertebb pontya Mr. Bean. Júniusban Juhász Gergely ismerkedett meg közelebbről a Rowan Atkinson alakította mókamesterről elnevezett tükrössel, akit 31,60 kilósan csípett el. 

A tóban egyébként él még ennél nagyobb bajszos is. A Hercules becenevű tövest már mérlegelték 38 kiló körül is.

Még több infó, fotó és videó Mr. Beanről ITT!

Rambo

A Somogy megyei, Koiországként is ismert Kiskorpádi Szigetestó népszerű horgászhely. A 100 éve létesített szigetestó 2010-től teljesen átalakult halállománnyal éli mindennapjait: a halakat vissza kell engedni.

A tó egyik – ha nem az ország – legkülönlegesebb hibridje Rambo, akit augusztusban közel 6 kilósan bírt fotózásra Tóth Csaba.  

A hal koi és sima ponty összeívásából jött létre, ami halritkaságnak számít – mondta Kovács Mihály tógazda.

Rambót több alkalommal kifogták már, s mivel könnyen beazonosítható, jól követhető méreteinek gyarapodása. Több horgász meg is jegyezte már, szeretnék majd kezükben tartani, amikor legalább 20 kilós lesz.

Még több infó és fotó Rambóról ITT!

Hege

A Komárom-Esztergom megyében található Bokodi-hűtőtónál a 15 kiló feletti pontyokat chippel látják el 2021 nyara óta. Több halat is megjelöltek már az elmúlt több mint egy évben. Ezek közül az egyik legegyedibb ismertetőjeggyel rendelkező most nevet is kapott, miután Maczali Kevint már ötödjére tisztelte meg a parton. 

A horgász 2019-ben csábította el először, legutóbb pedig idén október 26-án. „Először 2019-ben sikerült horogra csalnom, majd abban az évben még egyszer találkoztunk, már akkor 16 kiló fölött volt. 2020-ban is kétszer sikerült megfognom 17 kiló feletti tömeggel. És most ismét abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy újra a kezemben tarthattam” – sorolta fel az elmúlt időszak „randevúit” kronológiai sorrendben a Pecaverzumnak.

A már rendszeres vendégnek számító tólakót mostantól név szerint is szólíthatja majd. „Mivel még nem volt megjelölve, ezért biztos, hogy több mint egy éve nem volt horgon. A halőri hitelesítés és chippelés után elnevezhettem a visszatérő vendégem. Egy igazi öreg harcosról lévén szó, így nagypapám emlékére a Hege nevet választottam” – indokolta döntését Kevin. 

Még több infó és fotó Hegéről ITT!

Lapátos

A Baranya megyei Olaszi Horgásztóban él Lapátos, a 11 kiló fölötti koi, akit nehéz lenne másik hallal összekeverni jellegzetes pikkelymintázata miatt (bár ez a koikra úgy általában is igaz). Egy fiatal horgász, Molnár Melitta volt a szerencsés, akinek egy éjszakai fárasztást követően csalt mosolyt az arcára Lapátos. 

„Azt láttam, hogy hirtelen a másik három bot is elfüstölt. Segítséget kértem gyorsan egy horgásztól. Kiderült, hogy a koi ponty mind a négy szereléket összehúzta, és jöhetett a kibogozás. Hirtelen nem is tudtuk eldönteni, hogy melyik boton lehet a hal. Amikor végre sikerült megpipáltatni, akkor láttam, hogy egy gyönyörű, élénksárga koi. Kiderült, hogy ő Lapátos, a tó legendás hala, amit akkor már régen láttak” – nyilatkozta a Pecaverzumnak Melitta, akivel júliusban készítettünk interjút, amelyez videó is készült.

Még több infó, fotó és videó Lapátosról ITT!

Legenda

Ráadásként, 9+1.-nek jöjjön egy feketeamur (vagy kék?), egy valóban párját ritkító példány! Legenda a Diana és Zoltán Horgásztó és Pihenőpark egyik kuriózuma, aki júliusban negyedik alkalommal akadt Vogel András tótulajdonos horgára. 

A nevét is ő adta neki. „Legalább negyven-ötven napot horgászom itt minden évben. Általában azért ülök le pecázni, hogy ezt a halat megfogjam. Most azonban nem kifejezetten rá horgásztam, hiszen tíz napja már sikerült megfognom. Meglepetés volt, hogy ilyen gyorsan újra a kezemben tarthattam. Hatalmas öröm volt! Odarohantak a gyerekeim is, mert ők még sosem látták Legendát” – emlékezett vissza a történtekre.

Még több infó, fotó és videó Legendáról ITT!

Te ismersz legendás halakat? Írjd meg a Facebookon vagy a pecaverzum@gmail.com címre!

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotók: Pecaverzum, Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. FB-oldala, Kovács Mihály FB-oldala)

Különleges történetek a Nagy fogások rovatunkban! Videókat néznél? Kattints IDE!

Küldj sztorit Te is!

Egy gombnyomással juttathatsz el nekünk fotót és szöveget! Kattintsd IDE, és már küldheted is a sztoridat!

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!