2021. október 27. szerda | Szabina
Videók

Rendellenesen viselkedő amurokat vettek videóra a Velencei-tónál

Rendellenesen viselkedő amurokat vettek videóra a Velencei-tónál

Nagyon furcsán videlkedő 8-10 kilós amurokkal találkozott egy kajakos horgász a Velencei-tónál. A rángatózó halak háta kilógott a sekély vízből, de olyan amur is látható a Pecaverzumnak elküldött videón, amelyik hassal felfelé tengődött a sziklák között.


NYEREMÉNYJÁTÉK!!!

Iratkozz fel a Pecaverzum Youtube-csatornájára, mert ha elérjük az 1111 követőt, 30.000 forint értékben sorulunk ki ajándékot a tagok között! 

A nyereményt a Fish'n Go horgászhelyfoglaló rendszer ajánlotta fel.

Részletek ERRE!

Addig is jó szórakozást az eddigi videókhoz, és persze jönnek folyamatosan az újak is!


Kajakkal járta be szeptember 14-én, kedden délután a Velencei-tó egy részét Kürti Gábor, aki videókat is készített, amelyeket elküldött a Pecaverzumnak. 

A Szúnyogszigeti Halászcsárdától indult, és észak felé haladt. Ezt az útvonalat tette meg: 

Egész nagy területet járt be pár óra alatt. Pergetni szeretett volna, de miután meglátta, milyen állapotok fogadják, elment a kedve. 

„Ha egy egészséges tóban beevezel egy 40-50 centis vízbe, akkor a halak egyszerűen nem tudnak úgy elmenni előled, hogy azt ne lásd. Itt olyan hulla vizek vannak nagyon nagy területeken, hogy egy snecit sem látni. Ilyet még nem láttam sehol. Még a nád sem mozgott. Naplementekor egy ekkora vízen egyetlen egy balinrablást sem láttam” – adott helyzetjelentést a Pecaverzumnak a Velencei-tónál tapasztaltakról. 

Gábor elmondása szerint a víz nagyon tiszta volt (zavarosnak kellene lennie, az az egészséges – a szerk.), és a videóban is látható hátukra fordult amurokon kívül több tucatnyi madártetemet is látott.

Térképen jelölte be pirossal, ahol a természetellenesen viselkedő amurokat, lilával, ahol az elpusztult madarakat látta:  

„Az amurok szép nagyon, 8-10 kilósak lehettek. Az egyik sem pipált azonban, hanem a hátukra fordulva úsztak vagy a felszínen kilógva rángatóztak. Az egyiknek szeme opálos volt, vagy mintha vak lett volna. Azt is elképzelhető, hogy beverte a kőbe. Próbáltam evezőlapáttal a nyílt víz felé terelni, de visszatért a sziklákhoz” – részletezte a látottakat.

A videóban jól látszik, hogy a sziklák között minden bizonnyal agonizáló amurt megpróbálja beljebb tessékelni az evezőlapáttal, ami sikerül is, de hal csak nem akar bentebb menni, és visszatér a sziklák közé lebegni. Szomorú, lesújtó látvány. 

Gábor azért azt is hozzátette, hogy nagy volt a kontraszt egyes területek között. „Voltak két focipályányi területek, ahol meg lehetett látni életet, de ahol az amurok voltak, ott síri csend honolt” – mondta, hozzázéve, döglött halak nem észlelt. Halcsontvázakat látott a kövezéseken, de azok szerinte még a nyári halpusztulás nyomai. 

Mint ismeretes, a Velencei-tó vízutánpótlását első körben a Zámolyi-víztározó lehalászásával és leengedésével kezdik majd várhatóan még ebben a hónapban. A tó vízállás jelenleg az agárdi vízmérce szerint 74 centiméter. Hívtuk az Országos Vízügyi Főigazgatóság sajtószóvivőjét, hogy megtudjuk, mikor engedik le a Zámolyi-víztározót, de cikkünk megjelenéséig nem sikerült elérnünk.

Megkerestük a a cikkben szereplő videóval az Állatorvostudományi Kutatóintézetet, amint érkezik szakvélemény az amurokról, frissítjük a cikket vagy újjal jelentkezünk. 

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

A Velencei-tónál történt újabb halpusztulásról a legfontosabbak:

Állami halőrök mentettek beteg vadmadarakat a Velencei-tavon

Letette a voksát a vízügy a Velencei-tó ügyében

Összesítették: 110 mázsa hal pusztult el a nyáron a Velencei-tóban

A nem átgondolt haltelepítések is a Velencei-tó ellen dolgoztak

Velencei-tó: két szakember szerint sincs nagy gond – titkosították a kormányzati előterjesztést

A halak után már a madarak is nagyszámban pusztulnak a Velencei-tónál

Semmitmondó közleményt adott ki a Mohosz a Velencei-tó helyzetéről

Egyre jobban durvul a halpusztulás a Velencei-tónál

Mohosz: Oxigénhiányban pusztult el 1800 kiló hal a Velencei-tóban

23 napja döglenek a halak a Velencei-tóban, a Mohosz végre megszólalt

Így lehetne 180 centi a Velencei-tó vízállása

Rengeteg gumiabroncsot szedtek ki a Velencei-tóból

Keresik a megoldást a Velencei-tó helyzetére

40 milliárd kellene a Velencei-tó megmentésére, de a kormány szerint nincs rá pénz

Palackokból kezdték el a Velencei-tó feltöltését

A kormány elé került szerdán a Velencei-tó ügye

Újranyithatnak a vízminőség miatt bezárt velencei-tavi strandok

Ismét pusztulnak a halak a Velencei-tóban

(fotó: Nébih)

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!